Kako da sačuvate svežinu mladog luka čak dve nedelje 1Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Sezona mladog luka je odavno počela, a ako imate problem sa očuvanjem njegove svežine, postoji jednostavan trik koji može da vam pomogne da ga sačuvate i do dve nedelje.

Ljubitelji mladog luka znaju koliko je izazovno zadržati ovu namirnicu svežom. Ipak, efikasno rešenje verovatno već imate u svojoj kuhinji, piše klix.ba.

Biće vam potrebni papirni ubrusi. Uz njihovu pomoć, produžićete vek trajanja mladog luka, koji će ostati hrskav i pun arome. Kako navodi express.uk, ovaj trik koriste mnogi profesionalni kuvari.

Kada donesete svež mladi luk iz prodavnice ili ga uberete iz bašte, prvo odstranite sve uvele delove. Zatim proverite da li su krajevi luka, na vrhu i pri korenu, promenili boju. Ako jesu, i njih odstranite.

Nakon toga, pažljivo osušite luk čistom krpom ili ubrusom kako biste uklonili višak vlage. Zatim ga uvijte u vlažan papirni ubrus, vodeći računa da bude potpuno obuhvaćen. Vlažan ubrus ima dvostruku ulogu – stvara zaštitnu barijeru koja sprečava isušivanje, ali i održava optimalan nivo vlage kako bi luk ostao hrskav i hidriran.

Osim toga, papirni ubrus upija višak vlage koji bi mogao da se nakupi, čime se sprečava da luk postane mokar i sluzav. Nakon što ga uvijete, mladi luk čuvajte u frižideru – bilo u plastičnoj kesi, bilo u hermetički zatvorenoj posudi.

Povremeno proverite papirni ubrus i zamenite ga ako se osuši, kako biste obezbedili optimalnu svežinu. Korišćenjem ove metode, mladi luk može ostati svež i hrskav i do dve nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari