
Goveđi loj je mast koja okružuje organe krave, pre svega bubrege i slabine, objašnjava Grejs A. Deroča, registrovani dijetetičar i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.
„Goveđi loj se kuva i odvaja od vezivnog tkiva, zatim se bistri, a na kraju dobijate supstancu koja izgleda skoro kao kokosovo ulje i mast“, kaže Amanda Biver, velnes dijetetičar iz Houston Methodist Wellness Services u Teksasu, te dodaje za HuffPost.: „blago je žućkaste boje i obično je čvrst na sobnoj temperaturi“.
Goveđi loj je postao popularan prošle jeseni, nakon što je Robert F. Kenedi Jr, sekretar američkog Ministarstva zdravlja i socijalnih usluga, podelio svoj afinitet prema ovom proizvodu na društvenim mrežama. Goveđi loj se ranije koristio u lancima brze hrane za prženje, ali je tokom vremena zamenjen biljnim uljima (poput sojinog, grožđanog i uljane repice), za koje Kenedi smatra da su jedan od faktora koji doprinose epidemiji gojaznosti u SAD-u.
Američki lanac restorana Steak ‘N Shake sa srednjeg zapada nedavno je najavio da sada prži pomfrit u goveđem loju, a korisnici društvenih mreža počeli su da zamenjuju biljna ulja za goveđi loj. Ali da li je ovo zaista zdravija alternativa ili samo još jedan prolazni trend?
Šta je goveđi loj i zašto je popularan?
Goveđi loj je vrsta prerađene masti koja se dobija od goveda. Tradicionalno se koristi u kuvanju i proizvodnji hrane i cenjen je zbog visoke tačke dimljenja, stabilnosti i karakterističnog ukusa, što ga čini idealnim za prženje, pečenje i sotiranje. U poslednjim godinama, goveđi loj je ponovo postao popularan, naročito među onima koji prate paleo i keto dijete.
Nutritivna vrednost goveđeg loja
Goveđi loj ima specifičan nutritivni profil. Sadrži oko 50% zasićenih masti i bogat je vitaminima rastvorljivim u mastima (A, D, E i K). Takođe, sadrži holin, koji podržava nervni sistem, i konjugovanu linolnu kiselinu (CLA), koja ima potencijalna antiinflamatorna svojstva. Jedna kašika goveđeg loja sadrži približno 115 kalorija, 0 g proteina, 12,8 g masti, 6,37 g zasićenih masti i 14 mg holesterola.
Prednosti goveđeg loja
Zagovornici goveđeg loja ističu nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi. Sa prosečnom tačkom dimljenja od oko 204 stepena, goveđi loj je pogodna mast za prženje i druge metode kuvanja na visokim temperaturama. Takođe je bogat hranljivim materijama i sadrži vitamine rastvorljive u mastima koji podržavaju imuni sistem, zdravlje kostiju i kože.
Za razliku od nekih biljnih ulja, goveđi loj je tradicionalna mast koja se minimalno obrađuje i ne sadrži hemijske ekstrakte ili aditive. Sa neprerađenim mastima poput goveđeg loja u ishrani, telu je lakše da apsorbuje vitamine rastvorljive u mastima koji podržavaju imunitet. Goveđi loj takođe sadrži konjugovanu linolnu kiselinu, prirodni antiinflamatorni agens.
Kontroverze i zabrinutosti
Iako goveđi loj ima svoje prednosti, stručnjaci se i dalje brinu zbog njegovog uticaja na zdravlje. Goveđi loj sadrži oko 50% zasićenih masti, što je povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, povišenog ukupnog holesterola i LDL holesterola.
Američko udruženje za srce i dalje savetuje da se izbegava upotreba goveđeg loja, a Komitet lekara za odgovornu medicinu izdao je upozorenje potrošačima u vezi sa ovim proizvodom. Studije su pokazale da zamena zasićenih masti iz životinjskih izvora sa biljnim izvorima masti ima koristi za zdravlje srca.
Na primer, istraživanje objavljeno u časopisu Circulation otkrilo je da zamena samo 5% kalorija iz zasićenih životinjskih masti biljnim uljima, semenkama i orašastim plodovima može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 9%.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.