Tajna pravilne ishrane koju vam niko neće odati 1Foto: Freepik/rawpixel.com

Hrana se od osnovne potrebe pretvorila u nešto potpuno drugačije. Ljudi koriste hranu kao emocionalnu podršku, ali se nakon obroka retko kad osete bolje. Ako ništa, osete krivicu. Koja je onda tajna pravilne ishrane? Spajanje pažnje i ishrane.

Pažljivo konzumiranje hrane zahteva usklađivanje tela i emocija. Kada posegnete za hranom, osvestite svoje emotivno stanje bez osude. Hrana je potrebna telu, ne umu. Ona neće rešiti ničija emotivna stanja, kao što ni čitanje knjige neće nikog zasititi. Da biste primenili tajnu pravilne ishrane kako treba, pratite naredne korake sledeći put kada budete bili gladni.

Procenite svoju glad i postavite svoju nameru.

Zapitajte se da li osećate glad ili dosadu u kombinaciji sa tim što niste potpuno siti? Želite da jedete kada ste gladni. Da li je vaša namera da grickate između obroka ili da se najedete? Da li tražite kvalitetan obrok ili dopuštate sebi da se malo opustite sa hranom?

Uzmite u obzir nutritivnu vrednost hrane.

Ne treba da budete dijetetičar ili da znate tačne vrednosti. Razmotrite kako se nutritivna vrednost hrane uklapa sa namerom koju imate. Ljudi to često previde i prejedu se. Savet: kad grickate ili jedete slatko, ne uzimajte direktno iz pakovanja, već sipajte željenu količinu u činiju ili na tanjir.

Sedite na jednom mestu sa nekoliko stvari okolo koje vas čine smirenim.

Izbegavajte da jedete usput ili ispred televizora – posebno ako jedete nešto baš ukusno! Treba da potpuno okusite to što jedete.

Jedite hranu uključivanjem ostalih čula.

Pogled, miris, čak i zvuk mogu da budu deo iskustva. Ako dodate malo iščekivanja, uživaćete još više.

Dok uzimate prve zalogaje, primetite ukus i teksturu.

Probajte da osetite i navedete svaki sastojak hrane. U tom trenutku, nakon zalogaja, možete spustiti pribor. Prečesto uništavamo zalogaje hrane koju jedemo zato što se pripremamo za naredni zalogaj.

Prosmatrajte svoje telo dok jedete.

Primetite kako vam se želudac oseća, kako glad nestaje. Dajte sebi vremena, pošto želucu često treba više vremena da prepozna da je jeo.

Kada osetite da ste dovoljno siti, prestanite da jedete.

Ne osećajte pritisak da morate da završite obrok. Ostaci obroka znače da u njemo možete da uživate dvaput!

Izrazite zahvalnost i mentalno ili fizički zabeležite makar jednu stvar zbog koje ste zahvalni, u vezi sa hranom.

Čak iako obrok nije bio ukusan, i dalje možete biti zahvalni što ste makar jeli.

Ne morate da praktikujete svesno konzumiranje hrane svaki put kad jedete. Bilo bi nerealno da nikad više ne jedete dok sedite u kolima i slično. Nije stvar u tome da savršeno pratite korake, već o tome da učinite vreme obroka posebnim. Najbolji deo? I dalje možete da jedete sladoled, a verovatno ćete biti iznenađeni koliko će vam malo biti potrebno.

Tekst preuzet sa sajta medium.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari