Tasmanijski đavo puni 65 godina 1Foto: Screenshot YouTube/WB Kids

„Snažna, krvoločna životinja, jakih čeljusti kao čelična zamka, proždrljiva, jede tigrove, lavove, slonove, bizone, magarce, žirafe, hobotnice, nosoroge, patke… i zečeve.“ Čitajući ovaj opis iz priručnika, Duško Dugouško nas upoznaje sa likom Tasmanijskog đavola.

U epizodi „Devil May Hare“ animirane, komične, kratkometražne serije „Šašava družina“, producenti pred protogonistu Duška Dugouška postavljaju izazov da se suoči sa do sada, nepoznatom životinjom iz daleke Australije.

Nezgrapna zver, okretnog tela, velikih čeljusti, mesožderske naravi i apetita bez granica inspirisana je postojećim sisarom iz Australije, Tasmanijskim đavolom.

Tvorci Duška Dugouška su nas kroz brojne epizode upoznavali sa dovitljivošću zeca koji je uspevao da na duhovit način nasamari svaku životinju. Svaku, osim Tasmanijskog đavola.

Začuđen panikom životinja koje beže u nepoznatim pravcima, Duško Dugouško saznaje da je misteriozna zver, koja krvoločno proždire sisare, stigla na njihovu teritoriju.

Kroz niz duhovitih smicalica, vispreni zec koristi alavu prirodu Tasmanijskog đavola kako bi ga nasamario.

Iako opasne naravi, krvoločna životinja se zaljubljuje u Tasmanijsku đavolicu, pa kada ih Duško Dugouško proglašava mužem i ženom, oni odlaze u daleku Australiju.

Ovom scenom se završava premijerno pojavljivanje lika Tasmanijskog đavola na današnji dan 1957. godine.

Nakon debija u bioskopima i na malim ekranima, producenti su doneli odluku da se lik Tasmanijskog đavola više ne pojavljuje u epizodama „Šašave družine“. Smatrali su da je portret ovog crtanog lika previše agresivan da bi se prikazivao deci, te da bi naišli na negodovanje roditelja.

Međutim, iz studija „Varner Bros“ su saopštili da dobijaju „kutije i kutije“ pisama u kojim publika traži da se nastavi sa emitovanjem epizoda u kojima se pojavljuje ovaj lik.

Nakon insistiranja studija da se nastavi sa prikazivanjem Tasmanijskog đavola, ovaj crtani lik je gostovao u više od 20 epizoda „Looney Tunes“ serijala.

Zanimljivo je da je „ljutim suparnicima“ iz ove serije glas pozajmio isti čovek. Mel Blank koga su zvali „čovek sa hiljadu glasova“ bio je najuticajniji sinhronizator za vreme zlatnog doba holivudske animacije.

Usled sve veće popularnosti ovog crtanog lika, početkom devedesetih on dobija sopstveno ostvarenje „Dizzy Devil“ koje prati dogodovštine mladog Tasmanijskog đavola. Nekoliko godina kasnije, počinje emitovanje šoua „Taz-Mania“ u kome je on takođe glavni lik.

Tasmanijski đavo je postao simbol savremene pop kulture. Njegov lik nalazi se na engleskim čokoladicama, distribuiraju se video igrice sa njim u glavnoj ulozi, proizvode se plišane igračke u njegovom obliku, te se snimaju brojne reklame u kojima on promoviše određene proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.