Ko je "kralj kripta" koji je uhapšen u Podgorici: Do Kvon, čovek koji je izgubio 40 milijardi dolara i rekao da mu to ne smeta 1Foto: Printscreen/YouTube/ Coinage

Južnokorejski tužioci smatrali su da se Do Kvon, poznat i kao „kralj kriptovaluta“ krije u Srbiji. Iz tog razloga, vlasti Južne Koreje tražile su saradnju od Vlade Srbije da vrati Kvona. Ipak, mediji sada pišu da je uhapšen u Podgorici.

Naime, crnogorska policija uhapsila je osobu za koju se sumnja da je Do Kvon, a danas je i zvanično potvrđeno da je u pitanjučovek poznat pod imenom kralj kriptovaluta.

Podsećamo, Interpol je zatražio od agencija za sprovođenje zakona širom sveta da pronađu i uhapse Do Kvona, osnivača propale kriptovalute Terra.

Ustvari, Kvon je preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrednog debakla tokena terraUSD i Luna.

Kriptovaluta Terra, svojom stabilnom cenom, privukla je 40 miliona korisnika da rade sa kompanijom na lansiranju u januaru 2018. godine.

Sa ciljem izgradnje sistema plaćanja zasnovanog na blokčejnu, Terra je prikupila 32 miliona dolara od kripto-giganata kao što su Binance, Arrington KSRP i Polichain Capital, kao i okupljanje alijanse trgovinskih partnera uključujući korejskog giganta za prodaju karata Ticketmonster i putničku uslugu Ianolja.

Ko je Do Kvon?

Kvon Do-Hiung, profesionalno poznat kao Do Kvon, je južnokorejski programer kriptovaluta.

Studirao je računarstvo na Univerzitetu Stanford, na kom je i diplomirao.

Suosnivač je i izvršni direktor kompanije Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, nelicencirane kompanije koja stoji iza Terra Blockchain-a.

U maju 2022, TerraUSD i Luna su kolabirali i u toku jedne nedelje izbrisali tržišnu kapitalizaciju od skoro 45 milijardi dolara.

Kako piše sajt Ubetoo, Do Kvon će u septembru imati 32 godine.

Rođen je 6. septembra 1991. godine, a  2019. bio je predstavljen na Forbsovoj azijskoj listi 30 najbogatijih  ljudi koji imaju ispod 30 godina.

Tačna procena Do Kvonove neto vrednosti kapitala je nepoznata široj javnosti.

Nakon gubitka od 40 milijardi dolara, Do Kvon je za The Wall Street Journal rekao da je izgubio skoro svu svoju neto vrednost nesrećnim okolnostima.

Privatni život

On je rekao da mu gubitak nije smetao jer živi „prilično štedljivim životom“.

Bloomberg je izvestio da je on za novine rekao da je „verovatno bio milijarder kada je Luna token koji podržava Terraform Labs trgovao blizu 100 dolara“.

Do Kvon je oženjen. U maju 2022. pojavila se vest da je njegova žena imala neku vrstu zaštite od policije nakon što je nepoznati muškarac došao u njenu kuću.

Čovek ju je pitao da li je gospodin Kvon kod kuće pre nego što je napustio zgradu. Prvo je iskoristio ulazak i izlazak stanara iz zgrade i ušao kroz ulazna vrata.

Do Kvonova žena je bila uznemirena i zatražila je hitnu zaštitu od policije. Incident je usledio nakon brisanja Terre i Lune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari