Igrica koja je rešila velike naučne zagonetke 1Foto: Shutterstock/Pixel-shot

Igrice nisu nužno najveće zlo za omladinu, kao što mnoge starije generacije misle. Naprotiv, igrice nam mogu pomoći da razvijemo dragocene veštine i steknemo korisna znanja – a čak mogu da pomognu u razvoju nauke.

Ne čudi da se danas igrice za decu koriste kako bi se mladi motivisali na fizičku aktivnost, a takođe se upotrebljavaju u nastavnom programu u više zemalja sveta.

Igrice mogu da pomognu u rešavanju velikih svetskih problema – dokaz za to je priča o igrici Foldit.

Rešenje naučne misterije

Igrači te igrice su 2011. godine rešili molekularnu zagonetku koja je godinama zbunjivala naučnike. Rešenje zagonetke pomoglo je u razvoju masovnih lekova za AIDS i druge bolesti.

Više od jedne decenije, međunarodni tim naučnika pokušavao je da otkrije detaljnu molekularnu strukturu enzima za rezanje proteina iz virusa sličnog AIDS-u koji je čest kod majmuna.

Takvi enzimi, poznati kao retrovirusne proteaze, igraju ključnu ulogu u širenju virusa – pa ako naučnici mogu da otkriju njihovu strukturu, mogli bi da dizajniraju lekove da zaustave virus u njegovom širenju.

Strategija je upoređena sa dizajniranjem ključa koji će odgovarati jednoj od brava “majke prirode”.

Problem je u tome što je enzime mnogo teško razbiti. Postoje milioni načina na koje se veze između atoma u molekulima enzima mogu formirati.

Igrica Foldit je pomogla u tome. Igrica je osmišljena tako da igrači mogu da manipulišu virtuelnim molekularnim strukturama. Virtuelni molekuli imaju ista hemijska pravila kao stvarni molekuli.

Zagonetka virusa majmuna bila je jedna od nekoliko nerešenih molekularnih misterija u svetu nauke. Zato su je naučnici postavili u igricu Foldit. Igrači igrice su uspeli da zadatak reše za desetak dana.

Istorija igrice Foldit

Igrica Foldit je kreirana od strane različitih odeljenja i laboratorija Univerziteta u Vašingtonu. Foldit istražuje proces kojim živa bića stvaraju primarnu strukturu proteina.

Određivanje načina na koji se primarna struktura proteina pretvara u funkcionalnu trodimenzionalnu strukturu – odnosno kako se molekul „savija“ – je jako teško.

Foldit je pokušaj da se ovaj problem reši. Kako sve više igrača rešava više zagonetki, naučnici mogu da stvore bolje razumevanje ovih struktura proteina i prave nove lekove za unapređenje zdravlja i lečenje bolesti.

Uspeh igrice Foldit dolazi od stalnih povratnih informacija između programera i zajednice i stalnog niza novih zagonetki.

Igrica Foldit i kovid 19

Igrica Foldit je bila značajna i tokom pandemije koronavirusa.

Na ćelijskom nivou, proteinske strukture mogu delovati kao ključevi za otvaranje brava koje štite ćelije od oštećenja.

Na primer, koronavirus, koji izaziva kovid 19, poznat kao SARS-Cov-2, ima strukturu proteina nalik šiljku koja je posebno dobro oblikovana za otključavanje odbranog mehanizma ćelije. Zato virus lako ulazi u ćeliju i preuzima je.

Kada su naučnici mapirali oblik virusa, na igrici Foldit postavljen je iizazov za igrače. Imali su zadatak da savijaju virtuelne proteine ​​u oblike koji bi mogli da se zakače za ključ koronavirusa i i učine ga bezopasnim za ćeliju.

Hiljade rešenja sa igrice je poslato i ocenjeno tokom tri kruga takmičenja. Naučnici su onda odabrali 99 rešenja, 33 iz svake runde, koji će biti pretvoreni u stvarne proteine za antivirusne lekove protiv kovida 19.

Igrači mogu da se takmiče solo za mesto na tabeli ili da rade zajedno sa grupom. Kolegijalna osobina igre je jedna od njenih najjedinstvenijih karakteristika, jer omogućava različitim ljudima da doprinesu važnim naučnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.