Jutjub će blokirati sadržaje koji se protive vakcinaciji 1Foto: Pixabay/StockSnap

Jutjub (YouTube) će blokirati sadržaj koji se protivi vakcinaciji objavili su danas iz ove kompanije u blogu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ovim potezom idu dalje od zabrane lažnih vesti o vakcinama i uključuju sadržaj u kojem se nalaze dezinformacije o drugim odobrenim vakcinama.

Primeri sadržaja koji neće biti dopušteni na Jutjubu uključuju i tvrdnje da vakcina protiv gripa uključuje neplodnost i da MMR vakcina, koja štiti od boginja, zauški, rubeole može izazvati autizam.

Kompanija koja se nalazi u vlasništvu Alfabeta, odnosno Gugla, takođe zabranjuje i kanale koji se povezuju sa nekoliko istaknutih aktivista koji se protive vakcinama, uključujući Roberta Kenedija mlađeg, advokata za životnu sredinu i sina pokojnog američkog senatora Roberta Kenedija, kao i objave Džozefa Merkole, američkog zagovornika homeopatije.

U izjavi za medije sa Merkoline stranice su naveli da su „ujedinjeni u celom svetu, da neće živeti u strahu i da će biti zajedno i povratiti svoje slobode.“

Ovaj potez je usledio nakon što su Jutjub i drugi tehnološki giganti poput Fejsbuka i Tvitera kritikovani jer ne čine dovoljno da zaustave širenje lažnih zdravstvenih informacija na svojim stranicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari