Kosorić: Podkast je naša šansa da zainteresujemo i one koji nas nisu pratili 1Foto: Podcast.rs

Podcast.rs inicijativa okuplja više od 70 domaćih podkasta, brojnu publiku, kreatore i ljubitelje ove forme sadržaja. Nove aplikacije, globalni trendovi i uspešni domaći primeri – predstavljeni su na onlajn konferenciji o razvoju podkasta, koja je u organizaciji udruženja „Podkast podrška“, održana 28. maja 2020.

U godini kada je prva Pulicerova nagrada ikada dodeljena za audio format, podkasti se kao nova forma medijskog sadržaja sve brže razvijaju i postaju sve popularniji i u Srbiji.

Globalno podkast tržište je veoma razvijeno sa oko milion aktivnih podkast emisija i oko 30 miliona pojedinačnih epizoda.

Srpsko tržište je i dalje veoma malo ali bez obzira na to, Erik Nuzum, specijalni gost konferencije i ekspert koji je pomogao globalni proboj podkasta kao što su Invisibilia i TED Radio Hour – poručio je domaćim podkasterima da nikako ne odustaju.

„Dobri podkast autori imaju dve stvari zajedničke: nešto važno što žele da ispričaju i strast koja ih vodi da to stalno rade“, rekao je Nuzum i dodao da je većina svetski poznatih podkasta nastala tako što su ljudi počeli da rade nešto iz zabave, pa se to onda razvilo.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Nuzum je bio na poziciji višeg potpredsednika Amazonove kompanije Audible i medijske organizacije NPR, a grupa domaćih podkastera i novinara će u naredna dva dana imati priliku za direktne konsultacije i radionicu sa njim.

„Podkasti kao što su Agelast, Daško i Mlađa, KRIK, Peščanik, Male pobede i mnogi drugi – dostupni su publici kroz naše platforme i mi ćemo raditi na tome da postanu još popularniji kroz aktivnu saradnju sa zajednicom i svima koji žele da pomognu razvoj ove forme sadržaja kod nas“, rekao je Vladimir Radinović, jedan od osnivača udruženja „Podkast podrška“ i pokretača Podcast.rs inicijative.

On je pozvao domaće oglašivače da se oprobaju u reklamiranju u domaćim podkastima, jer im to daje priliku da dođu do verne publike sa veoma specifičnim interesovanjima.

Pored individualnih autora i organizacija, Podcast.rs sarađuje i sa tradicionalnim medijima u Srbiji koji se sve češće opredeljuju za ovu formu sadržaja.

Peta epizoda podkasta Danasa – nositi ili ne nositi maske?

„Danas“ je prvi dnevni list u Srbiji koji je pokrenuo nedeljni „Danas podkast“ kao pregled tema o kojima se izveštavalo u novinama i na sajtu.

Selena Kosorić, novinarka Danasa i jedna od ko-autorki podkasta je istakla da se Danas, kao i drugi tradicionalni mediji, suočava sa izazovima kako se prilagoditi napretku tehnologije, zadržati staru publiku i pridobiti novu.

„Podkast je naša šansa da za teme o kojima svakodnevno izveštavamo zainteresujemo i one koji nas do sad nisu pratili, a statistika i komentari koje dobijamo pokazuju da idemo u dobrom pravcu“, istakla je Kosorić.

Podcast.rs platforma razvijena je okviru USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija (USAID Strenghtening Media Systems Project), koji sprovodi IREX.

Onlajn konferencija o razvoju podkasta u Srbiji organizuje se u okviru ReCap (Regional Capital Market) 2020 događaja koji Impact Hub organizuje od 25. do 29. maja 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.