NASA objavila prve audio snimke i panoramski video sa Marsa 1Foto: EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech

Novi video zapis sa rovera Perseverance koji je NASA lansirala zabeležio je glavne momente tokom poslednjih minuta njegovog sletanja na Crvenu planetu 18. februara, a tom prilikom je i mikrofon na roveru takođe zabeležio prvi audio snimak zvukova sa Marsa.

Od trenutka otvaranja padobrana, kamere su pokrivale čitav proces spuštanja, pokazujući neke od zanimljivijih vožnji rovera do Marsovog kratera Jezero.

Snimak sa kamera visoke rezolucije započinje 11 kilometara iznad površine, prikazujući otvaranje najmasovnijeg padobrana ikad poslatog izvan naše planete, a završava se dodirom rovera sa površinom Marsa.

NASA je objavila i panoramsku fotografiju na zvaničnoj stranici misije na Tviteru, zajedno sa natpisom: „Sletanje na Mars nalet je napetosti, drame i buke. Zatim, kada se prašina raščisti: spokoj i veličanstvenost“.

Mikrofon pričvršćen za rover nije prikupljao korisne podatke tokom spuštanja, ali uređaj je preživeo vrlo dinamičan spust na površinu i 20. februara zabeležio zvuk iz kratera Jezero.

U desetoj sekundi jednominutnog snimka može se čuti „marsovski vetrić“, kako ga je NASA nazvala, koji se čuje nekoliko sekundi, kao i mehanički zvuci rovera koji se kreće po površini.

Sa rovera je već prikupljeno više od 30 GB informacija, zajedno sa 23.000 slika dok se vozilo spuštalo.

Met Volis, zamenik menadžera Perseveranca, otkrio je da je ideju za sofisticirani sistem kamera dobio nakon što je svojoj ćerki gimnastičarki kupio sportsku kameru i futrolu.

Objasnio je: „Ne znam za vas, ali ne mogu da napravim kolut nazad. Ali kada mi je pokazala video snimak – i gledao sam kako se ta kamera prevrće do plafona i soba se naopako okreće i nekako ispravlja spustila se na noge – na trenutak sam osetio da imam uvid u to kako bi bilo da mogu da napravim taj kolut “.

Volis je dodao: „Malo je verovatno u ovom trenutku moje karijere da ću pilotirati letelicu na površinu Marsa. Ali kada vidite ove slike, mislim da ćete se osetiti kakav bi to osećaj mogao biti “.

„Za one koji se pitaju kako izgleda sleteti na Mars ili zašto je to tako teško ili kako bi to bilo kul – ne treba dalje da se pitaju“, rekao je vršilac dužnosti NASA administratora Steve Jurczik.

„’Perseverance’ tek započinje svoj rad i već je pružio neke od najpoznatijih vizuelnih elemenata u istoriji istraživanja svemira. Pomaže izvanredan nivo inženjerstva i preciznosti koji su potrebni za izgradnju i letenje vozila do Crvene planete.“, rekao je Steve Jurczik.

Rover američke svemirske agencije NASA sleteo je na Mars 18. februara posle sedam meseci putovanja, više decenija rada i više milijardi utrošenih dolara,a tim povodom objavljene su prve fotografije sa tla Marsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.