Pad prodaje telefona u 2020. godini 1Foto: Pixabay/Pexels

Godina koja je pred istekom trebala je da bude godina 5G tehnologije. Međutim, od toga su ostali samo neispunjeni planovi. Slična situacija je i generalno, sa prodajom mobilnih telefona uopšteno, bar tako tvrdi Gartner, piše PC Press.

Prema Gartnerovom godišnjem izveštaju, tržište mobilnih telefona u 2020. godini je opalo za 5.7 procenata, prenosi PC Press.

Međutim, to je još i dobar rezultat, s obzirom da je u prvom i drugom kvartalu pad prodaje bio oko 20 procenata.

Razlozi za ovo ne leže samo u poznatoj situaciji sa COVID-19 pandemijom. Jedan od razloga je i što su se cene premium telefona rutinski držale u četvorocifrenom cenovnom rangu.

Takođe, ciklus izbacivanja novih modela koji je sa dve godine skraćen na godišnji nivo ne ide u prilog proizvođačima. Svaki novi model zahteva neku inovaciju, koja iziskuje ozbiljne investicije, a korisnici jednostavno nemaju nameru niti potrebu da telefon menjaju svake godine.

Drugi trend koji je bio vidljiv tokom ove godine je da 5G tehnologija, pa samim tim ni 5G telefoni nisu zaživeli u meri u kojoj su se proizvođači telefona i mobilni operateri nadali.

Udeo 5G telefona u ukupnoj prodaji je manji od 1 procenat. To je razumljivo, ako se uzme u obzir da je 5G tehnologija geolokacijski veoma ograničena, kao i da je ponuda 5G telefona na tržištu prilično „mršava“.

Očekivanja u vezi ove tehnologije se sa 2020. godine pomeraju ka 2021. godini. Tome će verovatno najviše doprineti Apple, jer su njihovi telefoni, od oktobra, kada su se našli u prodaji, pretekli sve ostale 5G modele telefona na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.