Pokrenuta aplikacija koja vodi računa o roku upotrebe namirnica u frižideru 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan

Mobilna aplikacija na srpskom jeziku UseAllFood, koja obaveštava korisnike o stanju namirnica u frižideru i tako im pomaže da bacaju manje hrane, dostupna je od danas građanima Srbije.

Aplikaciju je razvila domaća kompanija HyperEther iz Novog Sada, a korisnici Android i iOS uređaja mogu je besplatno preuzeti na Play, odnosno AppStore -u.

Sve što korisnici treba da urade kako bi na vreme iskoristili namirnice koje su kupili je da svakog dana fotografišu frižider.

Nema potrebe da nakon toga ručno unose bilo kakve podatke o hrani, jer aplikacija automatski obrađuje informacije sa fotografije i na osnovu toga korisnike obaveštava o stanju namirnica.

Aplikacija UseAllFood to uspeva zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja na principu mašinskog učenja obrađuje veliki broj podataka u kratkom vremenskom periodu.

Osim što će korisnicima omogućiti da bolje planiraju nabavku i spremanje hrane, cilj ove aplikacije je i da pomogne u smanjenju količine otpada od hrane u domaćinstvima.

Inicijativa UseAllFood (Zero Food Waste Household) za smanjenje otpada od hrane, koju sprovodi kompanija HyperEther doo iz Novog Sada, izabrana je kao jedno od najboljih rešenja na javnom pozivu „Izazov za upravljanje bio-otpadom“, koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.