Ruski mediji: Delimična mobilizacija utrostručila prodaju jednostavnih mobilnih telefona 1Foto: Pixabay/Arulonline

U Rusiji je naglo skočila potražnja za jednostavnim mobilnim telefonima. Od 23. do 25. septembra se prodaja tih telefona se utrostručila u odnosu na predhodnu nedelju, prenosi agencija TASS pozivajući se na podatke MTS-a.

Prema navodima operatera, prosečna cena mobilnih telefona sa tastaturom je oko 1.600 rubalja (3.200 dinara). Osim toga, četiri puta povećana je prodaja eksternih baterija, a tri puta skočila je i prodaja žičanih slušalica.

Od 21. do 25. septembra prodaja tih telefona u MegaFon prodavnicama porasla je za 86 odsto, u odnosu na predhodnu nedelju, a najtraženiji su marke Tekset, Filips, Itel, Nokia, Verteks, prenosi RIA Novosti.

Interesovanje Rusa za ove „ne pametne“ mobilne telefone, kako ocenjuje ruski portal vesti.ru, povezano je sa delimičnom mobilizacijom koju je nedavno objavio Vladimir Putin.

Kako navode, mobilisani građani mogu sa sobom da ponesu samo telefone na dugme, pomoću koga mogu da pozovu najmilije, ali ni te telafone neće moći da koriste kada požele.

„Možete sa sobom u jedinicu poneti jednostavan „taster“ telefon, koji će biti odložen na za to određenom mestu i dat vojniku u vreme koje je određeno dnevnom rutinom“, navode ruski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.