Za koliko vemena poznati direktori zarade balkansku godišnju platu? 1Mark Zakerberg, Elon Mask i Džef Bezos Foto: EPA-EFE/Michael Reynolds; Clemens Bilan

Petnaest najplaćenijih izvršnih direktora tehnoloških kompanija u SAD-u ima zbirnu godišnju platu veću od 83 milijarde američkih dolara.

Da bi se bolje sagledalo koliko zarađuju najplaćeniji ljudi iz ove branše, ekipa Simple Texitinga, koristeći finansijske izvještaje iz 2019. godine razvila je digitron u koji korisnici mogu uneti svoja primanja ili određene troškove da bi videli koliko vremena je potrebno Džefu Bezosu, Elonu Masku ili Marku Zakerbergu da zarade ili otplate isti iznos.

Koristeći poslednje dostupne podatke statističkih zavoda iz država regiona portal Al Jazeera Balkans uporedio je plate nekoliko izvršnih direktora sa prosečnim platama u zemljama regije.

Tako su došli do podatka da Džef Bezos za nepune tri sekunde zaradi prosečnu godišnju platu u Bosni i Hercegovini (6.726 dolara). Mark Zakerberg za jedan minut i 48 sekundi zaradi prosečnu godišnju platu radnika u Crnoj Gori.

Detaljnije istražite u interaktivnoj infografici u nastavku.