Turska je zemlja gde na svakom koraku odiše kombinacija orijentalnih boja bogate tradicije i istorije i modernog sveta. Mesto gde se prepliće staro i novo, gde je gostoprimivost i srdačnost karakteristika žitelja ove zemlje koja je smeštena između Evrope i Azije. Država koja se nalazi na obalama Crnog, Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, što je, svakako, čini specifičnim turističkim odredištem. Zemlja šopinga i zabave za sve generacije.

Glavni grad Turske je Ankara, a najvažniji privredni centar je Istanbul, prestonica koja ostavlja bez daha bez obzira da li je reč o istoriji, pregrštu znamenitosti ili uživanju u svim mirisima i ukusima koje ovaj grad pruža.

Pored uvek atraktivnog grada na Bosforu, turiste iz Evrope najviše privlače moderni hotelski kompleksi duž morske obale. Mediteranska obala Turske je jedna od najpopularnijih u svetu, mnogi su pokušali ali Turci su ubedljivo uspeli, da naprave hotele po meri gotovo svih prohteva turista. Tajna leži i u klimi koja omogućava uživanje na peščanim plažama i u slikovitim mediteranskim gradićima gotovo cele godine. Primorska mesta za letovanje u Turskoj predstavljaju naročito raj za porodice sa decom. Hoteli su bogati sadržajima za animaciju dece, akva-parkovima, brojnim restoranima, barovima kao i stručnim timovima animatora koji vode računa o celodnevnoj zabavi kako odraslih tako i dece. Turska letovališta se ističu i po All Inclusive/Ultra All Inclusive čiji se koncepti razlikuju od hotela do hotela.

Turski hotelijeri imaju posebne povoljnosti za decu, pa tako u većini hotela deca sa roditeljima borave besplatno, jedan od takvih hotela je upravo Justiniano Club Alanya 4* koji nudi besplatan smeštaj za dvoje dece do 15 godina. Ovaj hotel se nalazi u regiji Okurčal, na peščano šljunkovitoj plaži.

Nama najbliža oblast za letovanje u Turskoj je Egejska obala u koju spadaju letovališta Kušadasi, Bodrum, Marmaris sa zalivom Ičmeler i novom regijom Turunč koja je među turistima sve popularnija.

Ukoliko se odlučite da letujete u ovoj oblasti, obavezno posetite Efes, slavni antički grad posvećen boginji Artemidi čiji je hram proglašen za jedno od 7 svetskih čuda. Obiđite Pamukale, jedno od najinteresantnijih mesta na svetu. Ovu pamučnu tvrđavu termalni mineralni izvori su stvarali hiljadama godina. Inače malo je poznata činjenica da je Bodrum rodno mesto grčkog filozofa Herodota.

Osim Egejske obale brojni luksuzni rizorti za letovanje u Turskoj se nalaze na obalama Sredozemnog mora. Nama najbliža letovališta su Kemer, Antalija sa najpopularnijom plažom Lara, Belek, Side i Alanja.

Čitava oblast Antalija je raj za turiste i ljubitelje arheoloških i prirodnih lepota. Ovde se nalazi Aspendos, antički grad iz V veka, grad Perge, koji datira iz 1200. god. pre nove ere, a ukoliko volite krstarenje, obiđite Damlataš, uvalu oivičenu stenama nestvarnog oblika od kojih zastaje dah.

Izgrađeno u novije vreme, letovalište Kemer je jedno od luksuznijih letovališta u Turskoj. I pored velikog broja luksuznih hotela, Kemer je uspeo da očuva svoje prirodne lepote, more i četinarsku šumu. Svakog proleća u Kemeru se održava poznata trka jahti između Kemera i Girne. U ovom letovalištu nalazi se i hotel Onkel Beldibi Resort 4* na sopstvenoj šljunkovitoj plaži. Spa centar ovog hotela može da odgovori na želje najzahtevnijih gostiju.

Turistička agencija Odeon World Travel je pripremila direktne čarter letove kao i bogat izbor hotela za sve one koji žele da ovo leto uživaju u Turskoj.

Povezani tekstovi