Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs: Hristos vaskrse! 1Foto: Pixabay / congerdesign

Pravoslavni hrišćanski vernici proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Vaskrsenje Hristovo u svetu, osim srpske, danas slavi i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, ali i pravoslavni vernici u Egiptu.

Crkvena učenja kazuju da je Isus raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Uskrs je, prema verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Odatle je potekla u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Prema odlukama Nikejskog sabora 325. godine, koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Vaskrs može biti u razmaku od 35 dana, najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja po julijanskom kalendaru. Po gregorijanskom kalendaru, to je period od 22. marta do 25. aprila. Zbog toga je Vaskrs pokretan praznik i praznuje se tri dana.

Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.

Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje, ostavlja se na stranu do sledećeg Vaskrsa i pridaje mu se posebna važnost.

Crvena boja simbolizuje Isusovu prolievenu krv na Golgoti, ali i boju vaskrsenja. Prvo jaje se smatra „čuvarkućom“, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja.

Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju, koji nije verovao u Hristovo vaskrsenje, dala crveno jaje i pozdravila ga rečima „Hristos Vaskrse“.

Danas je običaj da vaskršnje slavlje počinje posle jutarnje službe, nakon čega se vernici pozdravljaju rečima „Hristos Vaskrse“ i „Vaistinu Vaskrse“.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Prvi ponedeljak nakon Vaskrsa je Pobusani ponedeljak, poznat još i kao zadušnice – dan posvećen mrtvima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

34 reagovanja na “Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs: Hristos vaskrse!”

 1. Ovo mi izgleda kao tamo neki slave Uskrs po nekom kalednaru. Uskrs je drzavni praznik u republici Srbiji.

 2. Etiopija je takodje pravoslavna zemlja i slavi sve praznike po julijanskom kalendaru.

 3. Poštovani, u našoj sredini se mogu čuti dva oblika aorista kojima se iskazuje Hristovo vaskrsenje – ruski (crkvenoslovenski): Hristos voskrese, i srpski (srpskoslovenski): Hristos vaskrse, dok je oblik: vaskrese neobičan i kod nas jezički neutemeljen. Dakle, ruska forma je: Voskresenije i voskrese, a srpska: Vaskrsenje (Vaskrs) i vaskrse.

  • Pa ne bih se slozio da je pozdrav HRISTOS VOSKRESE ruskki vec STAROSLOVENSKI Za boravili ste kako se govorilo pre Vukove reforme jezika.

   • Pre Vuk-Kopitar reforme se govorila glagoljica (az, buki vjedi, glagolj..) a ne staroslovenski. Staroslovenski je maltene crkvenoslovenski koji je izveden od njega

    • Ajde? Znači, u Srbiji se prvo govorila glagoljica, a crkvenoslovenski je maltene izveden iz staroslovenskog? Bogami, svašta čovek može da nauči od eksperata po internetima ovih dana.

  • Znamo da su u Danasu ateistiali to ne bi trebalo da ih spreci da se obrazuju.Pa ondapored nabrojanih trebapomenuto Rumuniju ,poljsku pravoslavnu crkvu Finsku americku englesku francuskui ostalem.Ako ne slavite Uskrs ne znaci da. ne treba da se obrazujete..Pa nistevi N1.

   • Kopti nisu pravoslavci. Koptska crkva se izdvojila mnogo pre podele hriscanske crkve. Istina je da im je nacin sprovodjenja vere blizi pravoslavlju

    • Kopti nisu Grčkosaborni pravoslavci, ali jesu Istočnoorijentalni. Tj. imaju posebnu grupu Crkava – Sirijsku, Sudansku, Etiopsku i Egipatsku, koje su se odvojile pre „naše šizme“ zbog neujednačkog shvatanja o prirodi trojstva. Čista dogmatika. Odore, oblik krsta, hrama i sl. su bliži „našem“ Pravoslavlju. Tako im je ostao i stari kalendar.

    • Pozdrav svim dragim komentaristima sa Hristos Vaskrse…i da na cas ostavimo sve rasprave da li je vaskrsao, uskrsao i koje zemlje kad slave taj najveci dogadjaj u istoriji covecanstva.
     Hajde da posvetimo par minuta razmisljanja o samom dogadjaju.Verujemo li istinski i celim srcem da je Hristos pobedio smrt…da ga je potom videlo mnogo ljudi i sami Apostoli razgovarali sa njim i videli Njegovo vaznesenje na nebo sa obecanjem da ce opet doci…ali tada kao Gospodar koji ce svima koji ga veruju dati zivot vecni.Verujemo li cvrsto u to…nadamo li se tom dogadjaju koji ce zauvek uciniti kraj svemu zlu, bolesti i smrti…Novom pocetku kakvog ne mozemo zamisliti i vecnom zivotu.
     Nedajte da vas djavo prevari raspravama i bavljenjem ne vaznim…jer od ove nade vece i bolje nema.
     A onih koji ne veruju ce uvek biti…jer tako pise.

   • Finska pravoslavna crkva je prešla na gregorijanski kalendar i obeležava sve praznike kada i katolička crkva pa i Uskrs.

  • U moskovskom dijalektu se neakcentovano o izgovara kao a.
   Rusi kažu pasha. Voskrsenie je nedelja. Vaskrsenie se izgovara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.