Nine Stajić ističe da je upravo veština kod ove vrste peći uskladiti temperaturu od 800 stepeni Celzijusa, da bi posude imale odgovarajuću čvrstinu. Nakon prvog pečenja posude se glaziraju, i proces pečenja se ponavlja.

U izložbenom prostoru Grnčarije Stajić izloženi su različiti grnčarski proizvodi, za svaku od ovih posuda uložen je podjednaki rad i vreme. Svi tradicionalni specijaliteti podvarak, tradicionalni kuvani kiseo kupus aktuelan naročito zimi, dok sneg veje i u šporetu vatra pucketa, zatim u vranjskom kraju poznati specijalitet tarana, ali i savremeni kao što su lazanje i slični, pripremaju se u ovim grnčarskim posudama.

Na balkonu u dvorištu pored radionice, u prijatnom ambijentu na kome se nalaze saksije od gline sa raznobojnim cvećem, nastavljamo razgovor.

Nine Stajić nastavlja porodičnu tradiciju izrade grnčarskih proizvoda. Diplomirao je ekonomske nauke u Prištini, zbog nedostatka posla u struci, bavi se ovim starim zanatom. Nije neophodno posedovati određeno iskustvo i veštine da bi se bavili ovim zanatom, interesovanje i motiv su na prvom mestu, kaže on. Za određena podsticajna sredstva za preduzetništvo i stare zanate nije aplicirao jer ih nije ni bilo, osnovni izvor finansiranja proizvodnje su sopstvena sredstva. Najveća prepreka za bavljenje ovim zanatom predstavlja nezainteresovanost mladih za ovaj posao i nedostatak vremena jer ovaj zanat iziskuje celodnevan rad, kaže Nine Stajić. Svoje proizvode plasira na vašarima i pijacama u Srbiji.

Ovaj stari zanat zanimljiv po mnogo čemu specifičan i pomalo zaboravljen opstaje zahvaljujući odlučnošću i upornošću ovog preduzetnika i umetnika iz ove grnčarske radionice mu Vranju.

Deo iz TV reportaže „Lepote Srbije“