Zdravim životom se preveniraju komplikacije šećerne bolesti 1Foto: Udruženje pacijenata sa dijabetesom tip 2 i Košarkaški klub “Crvena Zvezda”

Udruženje pacijenata sa dijabetesom tip 2 “Krug dvojke Srbije” i KK “Crvena zvezda”, organizovali su košarkaški događaj “Trojkom za dvojku” na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Malom Kalemegdanu.

Događaj ima za cilj podizanje svesti javnosti o šećernoj bolesti, podsticanje osoba sa dijabetesom da se bave fizičkom aktivnošću i apel svim pacijentima sa dijabetesom da zdravim načinom života preveniraju komplikacije šećerne bolesti.

Predstavnici Udruženja pacijenata sa dijabetesom tip 2, zajedno sa poznatim ličnostima i lekarima, takmičili su se u šutiranju trojki protiv košarkaša Crvene zvezde, sa ciljem da promovišu zdrave navike, fizičku aktivnost i prevenciju komplikacija šećerne bolesti. Važno je istaći da je linija za šutiranje trojke vrlo slična gornjoj granici dobro kontrolisanog šećera (6,75).

Pored brojnih pacijenata sa dijabetesom tip 2, akciji „Trojkom za dvojku“ podržali su i pridružili su joj se i proslavljeni košarkaši Crvene Zvezde, prvotimci i juniori KK Crvena Zvezda, legenda ženske košarke Eleonora Vild Đoković, glumci Milan Bosiljčić, Stevan Piale i Miodrag Dragičević, voditelj Miloš Urošević, pevač Dejan Cukić, novinarke Vesna Dedić i Ana Stamenković, kao i brojni lekari, endokrinolozi.

Zbog savremenog načina života, nezdrave ishrane, stresa, kao i nedostatka fizičke aktivnosti sve je veći broj pacijenata sa šećernom bolešću. U svetu ih danas ima gotovo 500 miliona, a u Srbiji više od 700.000. Takođe, dosadašnji epidemiološki podaci govore da je gotovo trećina preminulih od korone, imalo dijabetes.

Endokrinolog UKC Srbije Nebojša Lalić je napomenuo da je fizička aktivnost, pored zdrave ishrane i redovnog uzimanja terapije, najvažnija mera za dobru regulaciju nivoa šećera u krvi i prevenciju komplikacija dijabetesa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.