Da li konzumiranje mlečnih prozvoda može izazvati upalu? 1Foto: Shutterstock / Summersky

Da li konzumiranje mlečnih proizvoda zaista može da dovedu do upale, ili je to samo još jedan mit koji je izmakao kontroli?

Pronalaženje načina za upravljanje hroničnom upalom je nešto što je lakše izgovoriti nego uraditi, delimično zahvaljujući svim zbunjujućim, a ponekad i konfliktnim informacijama koje mogu da se pronađu na internetu.

Dok se većina ljudi slaže da uključivanje maslinovog ulja, lososa i oraha u ishranu može da pomogne u smanjenju upale, druga hrana se smatra proinflamatornom, čak i ako u medicinskoj literaturi nema jakih dokaza koji podržavaju ove tvrdnje.

A među brojnim namirnicama koje se nalaze na listi nepoželjnih kada je u pitanju smanjenje hronične upale, čini se da su mlečni proizvodi skoro neizostavni.

Pre nego što istražimo da li mlečni proizvodi izazivaju upalu, važno je razumeti šta je upala uopšte.

Kako navodi sertifikovana dijetetičarka Lorin Manaker za Eat This Not That, upala je prirodni odgovor tela koji se javlja kako bi se telo zaštitilo od eventualne štete.

Vrste upale

Postoje dve vrste upale – akutna i hronična

Akutna upala se javlja kada se osoba povredim. Ova vrsta upale je obično lokalizovana i nestaje kada nestanu povreda ili infekcija.

Sa druge strane, hronična upala može da se zadrži u telu. Ova vrsta upale može da bude rezultat niza faktora, uključujući pušenje cigareta, gojaznost i određene izbore u ishrani. Takođe može da bude prouzrokovana prisustvom autoimune bolesti ili infekcije koja ne prolazi.

Hronična upala je povezana sa ishodima koji uključuju povećan rizik od određenih karcinoma i dijabetesa. Očekuje se da će se prevalencija bolesti povezanih sa hroničnom upalom povećavati kako godine odmiču.

Namirnice koje podstiču upalu su bogate rafinisanim skrobom, šećerom, zasićenim i trans-mastima.Ali šta je sa mlečnim proizvodima? Da li konzumiranje mlečnih proizvoda podstiče upalu ili mogu da budu deo uravnotežene, antiinflamatorne ishrane?

Da li mlečni proizvodi prouzrokuju upalu?

Poznato je da su mlečni proizvodi ukusni dodaci našoj ishrani koji podržavaju zdravlje kostiju. Ali, isključivanje mlečnih proizvoda postalo je trendovska navika koju treba usvojiti iz različitih razloga, od kojih je jedan da potencijalno može da izazove proinflamatorni odgovor u telu.

„Za takvo mišljenje delimično je krivac činjenica da pojedini mlečni proizvodi sadrže zasićene masti, hranljivu materiju koja je povezana sa upalom. Ali prema pregledu iz 2017. objavljenom u „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“, zasnovanom na podacima iz 52 klinička ispitivanja na ljudima, čini se da mlečni proizvodi zapravo imaju antiinflamatorne efekte na telo, bez obzira na sadržaj masti u mlečnim namirnicama“, objašnjava Manaker.

Sistematski pregled koji procenjuje efekat mlečnih proizvoda (mleka, sira i jogurta) i potrošnje mlečnih proteina na upalu kod odraslih objavljen je 2021. godine, sa rezultatima koji pokazuju da konzumiranje mlečnih proizvoda ili nema efekta na upalu ili ima blage antiinflamatorne efekte.

„Dakle, uprkos tvrdnjama da mlečni proizvodi izazivaju upalu, čini se da medicinska literatura sugeriše drugačije. Samo imajte na umu da, iako se čini da je konzumiranje mleka u redu kada je u pitanju antiinflamatorna ishrana, odabir opcija koje sadrže velike količine dodatnog šećera može potencijalno da deluje protiv vaših zdravstvenih ciljeva“, kaže dijetetičarka.

Ona dodaje da opcije poput čokoladnog mleka i aromatizovanih mlečnih napitaka sa šećerom, kukuruznim sirupom ili drugim sastojcima koji sadrže šećer možda neće imati antiinflamatorne ili neutralne efekte koje tražite, jer šećer možeda ima proinflamatorne efekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari