Divlji nar - voće i lek 1Foto: Wikipedia/ Sanjay Acharya

Nar ili mogranj (Punica granatum) je plodonosni listopadni grm iz porodice Lythraceae, podfamilija Punicoideae, koji raste između 5 i 10 m u visinu.

Nar je poreklom iz regiona koji se proteže od Irana do severne Indije

Sastav čaja:

Usitnjena kora ploda divljeg nara (Punicae granati cortex pulvis).

Osobine:

Kora ploda divljeg nara sadrži polifenole, tanine, flavonoide (kemferol, kvercetin, luteolin), antocijane i organske kiseline. Aktivni sastojci kore ploda divljeg nara pokazuju antioksidantno i imunostimulišuće dejstvo. Takođe, aktivni sastojci deluju i protivupalno i adstringentno na iritiranu sluzokožu usta i grla, organa za varenje i vaginalne sluzokože.

Upotreba:

Čaj od kore divljeg nara preporučuje se kao sredstvo za jačanje organizma kod iscrpljenosti i pada imuniteta. Tradicionalno, u narodnoj medicini, čaj od kore ploda divljeg nara preporučuje se i kod dijareje i crevnih parazita, a za spoljnu upotrebu, čaj pripremljen od kore divljeg nara preporučuje se za ispiranje kod upale sluzokože usta i grla.

Ograničenja u upotrebi:

Upotreba čaja od kore divljeg nara ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina.

Način pripreme i upotrebe čaja:

Jednu kafenu kašičicu usitnjene kore ploda divljeg nara (pulvis) preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta a zatim čaj procediti. Piti dva puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.