Koje namirnice sadrže gluten i kojim namirnicama ih zameniti? 1Foto: Pixabay/Kamila211

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što je pšenica, raž, ječam. 

Gluten daje testu elastičnost i pomaže u održavanju željenog oblika.

Preporuka je da se gluten izbegava samo u dva slučaja:

  1. kod osoba koje pate od celijakije i
  2. kod intolerancije na gluten.

U svakom drugom slučaju možemo konzumirati namirnice koje sadrže gluten.

Sa jedne strane gluten može da utiče na apsorpciju gvožđa, kalcijuma, vitamina D i folne kiseline, a sa druge strane izbegavanjem namirnica koje sadrže gluten, ostajemo bez jako korisnih namirnica koje sadrže vlakna koja predstavljaju hranu za dobre bakterije u našim crevima i sprečavaju apsorpciju masti.

Ako ne osećate simptome kao što su nadutost, gasove, bol u stomaku nakon namirnica sa glutenom onda slobodno možete da ih jedete.

Žitarice koje sadrže gluten:

  1. pšenica,
  2. raž,
  3. ječam,
  4. spelta

Njih možete zameniti sa:

  1. heljda,
  2. kukuruz,
  3. pirinač,
  4. proso,
  5. kinoa,
  6. amarant

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.