Otkriveno da statini mogu smanjiti rizik od moždanog udara 1Foto: roger ashford / Shutterstock.com

Statini za snižavanje holesterola mogu da pomognu i pacijentima sa uobičajenim problemom srčanog ritma i smanje rizik od moždanog udara, otkrili su istraživači.

Atrijalna fibrilacija, koja pogađa više od 40 miliona ljudi širom sveta, povezana je sa petostrukim povećanjem rizika od moždanog udara, piše N1.

Istraživači su proučavali više od 51.000 pacijenata kojima je nedavno dijagnostikovana atrijalna fibrilacija, uključujući skoro 12.000 koji su primali statine najmanje 90 dana u toku jedne godine od razvoja aritmije, prenosi Reuters.

Tokom praćenja, u proseku pet godina nakon dijagnoze, korisnici statina imali su 17 odsto manji rizik od krvnog ugruška koji bi prouzrokovao moždani udar ili drugi veliki problem, sedam odsto smanjen rizik od moždanog udara zbog krvarenja u mozgu i 15 odsto manji rizik od blažeg moždanog udara ili prolaznog ishemijskog napada, izjavili su istraživači na godišnjem kongresu Evropskog udruženja za srčani ritam u Barseloni.

Dugotrajna upotreba statina bila je povezana sa još većom zaštitom. Upotreba tokom šest godina ili duže bila je povezana sa 43 odsto manjim rizikom od moždanog udara ili drugog velikog problema u vezi sa zgrušavanjem krvi, 44 odsto smanjenom verovatnoćom moždanog udara zbog krvarenja u mozgu i 42 odsto smanjenim rizikom od prolaznog ishemijskog napada u poređenju sa onima koji su uzimali statine u trajanju od tri do 24 meseca.

Obrazac je bio dosledan bez obzira na to da li su pacijenti uzimali razređivače krvi ili ne, rekli su istraživači.

Iako ova studija ne može da dokaže da su statini izazvali bolje ishode, rezultati podržavaju njihovu upotrebu kod pacijenata sa novodijagnostikovanom atrijalnom fibrilacijom, rekla je Đajin Huang sa Univerziteta u Hongkongu, koja je vodila studiju.

„Nalazi imaju važne kliničke implikacije, posebno imajući u vidu da su kod pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom, ishemijski moždani udari često fatalni ili onesposobljavajući, i imaju visok rizik od ponovnog pojavljivanja“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari