Pet promena na jeziku na koje treba da obratite pažnju 1Foto: Shutterstock/sruilk

Izbočine, bele mrlje i male tačke u ustima i jeziku mogu biti bezopasne, ali ponekad mogu dati naznake o tome šta se zaista dešava sa vašim ukupnim zdravljem, čak ukazujući na neke smrtonosne bolesti.

Bele tačke koje se mogu ostrugati

Bele tačke koje možete sastrugati noktom ili četkicom za zube mogu biti znak drozda ili drozda. Ovo stanje je uobičajeno kod beba i male dece, a povezano je sa bolom, neprijatnim ukusom i poteškoćama u jelu i piću.

„Iako je drozd uobičajen i obično se lako leči, ako postane problem koji se ponavlja, to može značiti problem sa imunološkim sistemom ili nedostatak hranljivih materija“, kaže dr Rejčel Vord za The Sun.

Bele tačke koje se ne mogu ukloniti

Bele tačke na jeziku koje se ne mogu ukloniti poznate su kao leukoplakija. Prema dr Vordu, problem je uzrokovan hroničnim izlaganjem iritantima kao što je pušenje, piše IndexHR.

Takve pege su obično benigne, ali mogu biti prekancerozne i trebalo bi da ih pregleda stomatolog ili lekar“, upozorava doktorka.

Čirevi

Čirevi u ustima i jeziku su veoma česti. Iako su bolni, uglavnom će nestati sami u roku od nekoliko dana.

„Međutim, ako imate čir koji ne zaceli ili se nove kvržice pojavljuju na vašem jeziku, to bi mogao biti znak oralnog raka i trebalo bi da se odmah obratite lekaru“, kaže dr Vord.

Geografski jezik

Ovo je stanje kada jezik izgleda kao obris karte. Ovo je uobičajeno stanje, ali može izazvati bol ako jedete određenu hranu kao što su citrusi ili začinjena hrana. Najbolji način da se nosite sa ovim je izbegavanje nadražujuće hrane.

Dlakav jezik

Izraz dlakavi jezik se koristi za opisivanje abnormalne prevlake na površini jezika. To je relativno često, privremeno i bezopasno stanje, koje je uzrokovano nedostatkom stimulacije vrha jezika, zbog čega u ustima raste previše bakterija ili gljivica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.