Šta raditi kada je vašoj bebi zapušen nos 1Foto: Pixabay/StockSnap

Koliko neprospavanih noći, briga i dilema se javlja kod roditelja kada se bebama i deci zapuši nos. Iako mali, sa dve jedva vidljive rupice na licu, nos je odmah po rođenju najzaslužniji za pravilno disanje kod beba.

Novorođene bebe uglavnom dišu na nos i neophodno je da on bude stalno dobro prohodan. Takođe, da bi bebe pravilno uzimale mleko i mirno spavale potreban je otpušen i čist nos, piše portral Halo beba.

U prvim danima po rođenju dešava se da se bebama zapuši nos (ostaci plodove vode), roditelji imaju ustisak da bebe „krkljaju“, ali nema prisutnog vidljivog sekreta (samo se čuje). Mame, pratite kako beba diše dok sisa ili uzima mleko na flašicu, jer iako je čujno, a bebama ne ometa hranjenje i spavanje, nemate razloga za brigu.

Blagotvorno deluje da napravite „parno kupatilo“, tj. da pustite nad kadom toplu vodu i kada se para podigne, držite bebu u naručju u kupatilu nekoliko minuta. Udisanje tople pare pomoći će da se ublaži „krkljenje“. Možete da ukapate par kapi fiziološkog rastvora u nosić (preporuka je da koristite malo pakovanje od 5ml fiziološkog rastvora). Bebu stavite na bok, u gornju nozdrvu ukapate fiziološki rastvor, zatim lagano okrenete bebu preko ruke da glavica bude na dole, postupak ponovite i na drugoj strani.

U toku prve godine života, kada bebe krenu da stavljaju u usta sve što im je na dohvat ruke i kada krene rast zubića, neizbežna je pojava providnog sekreta iz nosa. Za ovo stanje važi isto pravilo da dokle god bebe normalno jedu i dobro spavaju, razloga za brigu nema. Fiziološki rastvor se može koristiti više puta u toku dana, na isti način kao i kod novorođenih beba. Često umuvajte bebu, ali tako da mlaka voda opere nos. Nagnite bebu iznad lavaboa, mlakom vodom umijte celo lice i lagano operite nosić (izbegavajte veću količinu vode, jer beba može da uvuče i zagrcne se).

Ukoliko zapušen nos ometa hranjnje i spavanje obavezno odvedite bebu kod pedijatra.

Kada su deca prehlađena i bolesna, često se javlja gust lepljiv sekret (žute ili zelene boje) iz nosa. Pored terapije koju vam lekar prepiše potrebna je redovna higijena nosa. Ispiranje fiziološkim rastvorom, parno kupatilo, „pranje nosa“ i kod dece starije od 6 meseci se mogu koristiti aspiratori za izvlačenje sekreta (ne koristite ih kod beba mlađih od 6 meseci).

Birajte aspiratore sa užim nastavkom koji se stavlja u nos, a bilo bi poželjno da je on mekan (silikonski ili gumeni), nikada ne stavljajte duboko u nos, već samo na početak nosnica i obavezno sipajte malo fiziološkog rastvora u nos pre korišćenja aspiratora.

Ako vam se ne dopada kako vaše dete diše, bez obzira da li ima sekreta u nosu ili ne, obavezno odvedite dete kod pedijatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.