U Srbiji oko 1.200 zaraženih HIV-om 1Foto: pixabay/ jc_cards

Prvi decembar se širom planete, od 1988. godine, obeležava kao Svetski dan borbe protiv side.

Otkako se pojavila 1981. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ova bolest je odnela više od 30 miliona života, dok je preko 75 miliona ljudi bilo inficirano. Prema podacima UNAIDS-a u svetu 37.7 miliona odraslih i dece živi sa HIV-om (virusom humane imunodeficijencije), a broj inficiranih je u stalnom porastu.

Međutim, broj obolelih od side (sindroma stečene imunodeficijencije) i broj smrtnih ishoda su u značajnom padu, što je pre svega rezultat uspešne anti-HIV terapije.

Situaciju sa virusom u Srbiji približio je prof. dr Jovan Ranin, infektolog Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i predsednik asocijacije HIVAS.

„Prvi slučajevi HIV-a u Srbiji su zabeleženi 1985. godine u Beogradu i od tada srpski infektolozi, ali i kliničari drugih specijalnosti – epidemiolozi, virusolozi, farmakolozi, internisti, primenjuju terapije preporučene od Svetske zdravstvene organizacije, ali do 2019. godine nisu bili formirani multidisciplinarni timovi, koji bi učestvovali u lečenju HIV pacijenata i sistemskom praćenju epidemije HIV infekcije. HIVAS, osim aktivnosti koje sprovodi tokom cele godine u Srbiji, stalno koordinira rad i sa stručnjacima iz regiona, kako bi što efikasnije i u što kraćem roku epidemija HIV infekcije bila stavljena pod potpunu kontrolu u celom regionu”, istakao je stručnjak.

Na skupu povodom Svetskog dana borbe protiv side, održanom u Beogradu, rečeno je da je u Srbiji maksimalno 1.200 osoba zaraženih HIV-om, a da je novoinficiranih oko 200 osoba. 

Što se obolelih od side tiče, brojevi su daleko precizniji.

„U ovoj godini 34 osobe imaju dijagnostikovan AIDS a sedam osoba je umrlo. Još tri osobe su umrle inficirane HIV-om ali nisu umrli od AIDS-a već od nekih drugih bolesti koje nisu povezane sa HIV-om. Od 120 novodijagnostikovanih osoba u ovoj godini, najviše je u regionu Vojvodine – 46, zatim u Beogradu – 41, a ostale su u drugim delovima Republike Srbije“, navela je prim. dr Danijela Simić, sa Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“.

Sida (AIDS) je poslednji stadijum infekcije HIV-om i nastaje tako što ovaj virus dospeva u krvotok preko sperme, presemene tečnosti, krvi, vaginalnog sekreta ili majčinog mleka, a onda se vezuje za CD4 i T-limfocite, nakon čega ulazi unutar ćelije, ugrađuje se u njihovo jedro i počinje da se reprodukuje.

Kad broj CD4 limfocita padne ispod kritičnog nivoa i kad se pojave infekcije, dolazi sida. Ukoliko se ne koriste lekovi, HIV infekcija najčešće postaje sida u periodu od oko 10 godina. Ukoliko se antiretrovirusni lekovi ipak koriste, odlaže se period trajanja infekcije i ulazak u fazu bolesti. Zbog toga je pravovremeno otkrivanje HIV infekcije izuzetno bitno.

Treba znati da se HIV može preneti sеksuаlnim оdnоsоm bеz zаštitе (аnаlni, vаginаlni i оrаlni sеks, pri čеmu nајvеći rizik nоsi nеzаštićеni аnаlni sеksuаlni оdnоs), sа zаrаžеnе majke nа dеtе (u tоku trudnоćе, pоrоđаја i dојеnjа), kao i razmenom igаlа i špricеvа kod intravenske upоtrеbе narkotika.

U retkim situacijama, pod odgovarajućim nepovoljnim okolnostima, može se preneti pоljupcеm u ustа, pri tеtоvirаnju, pirsоvаnju ili prilikom rаzmеnе pribоrа zа ličnu higiјеnu које је prеthоdnо koristila оsоbа која živi sа HIV-om.

Ipak, HIV se nikako ne može preneti na sledeće načine – boravkom u istој prоstоriјi, sоciјаlnim kontaktom, dоdirоm, rukovanjem, zagrljajem, kаšljаnjеm ili kijanjem, preko znoja ili suza, pоljupcеm u оbrаz, kоrišćеnjеm istоg kupatila ili tоаlеtа, kоrišćеnjеm istog pribоrа zа јеlо koji je koristila osoba inficirаnа HIV-оm, kоrišćеnjеm istе pоstеljinе ili peškira, kontaktim sа prеdmеtimа nа јаvnim mеstimа, krišćеnjеm istоg bаzеnа ili sаunе, prеkо živоtinjа ili ubоdоm insekata, niti kоnzumirаnjеm hrаnе којu је priprеmilа HIV pоzitivnа оsоbа.

Prvi poznat slučaj zaražavanja virusom HIV-a u našoj zemlji bio je Ivica Vdović Vd, legendarni bubnjar bendova Šarlo Akrobata i Katarina II (kasnije poznatog kao Ekatarina Velika). Nakon sedam godina od zaražavanja, preminuo je 25. septembra 1992. godine, deset meseci posle Fredija Merkjurija, frontmena grupe Kvin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.