Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je peti najčešći uzročnik smrti u Srbiji. Prema podacima Ministarstva zdravlja, kod nas od ove bolesti boluje oko 320.000 ljudi, a strahuje se da je broj onih koji nisu svesni da boluju od HOBP mnogo veći.

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća mogu biti kašalj koji ne prolazi, iskašljavanje šlajma i sluzi, ostajanje bez daha i zamaranje pri svakodnevnim i jednostavnim fizičkim aktivnostima kao što su penjanje uz stepenice, šetnja, odlazak u kupovinu, kupanje i oblačenje.

Hronična opstruktivna bolest pluća je često oboljenje koje se odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva uzrokujući smanjeni protok vazduha što izaziva otežano disanje i druge simptome. Pojedinačno, najznačajniji činilac pojave HOBP jeste pušenje, dok se kao važni navode zagađenost vazduha, izloženost štetnim česticama i gasovima u radnoj sredini i genetska podložnost.

Mnogi ljudi boluju od HOBP a da to i ne znaju. Svoje simptome pripisuju starenju ili pak dugogodišnjem pušenju.

Najrizičnija grupa stanovništva su pušači stariji od 40 godina, ali i svi drugi koji su izloženi uticaju duvanskog dima. Takođe, svi oni koji su često izloženi prašini, dimu, hemikalijama na radnom mestu ili kod kuće, spadaju u rizičnu grupu onih koji mogu oboleti od HOBP.

Uprkos tome što je HOBP neizlečiva bolest, ukoliko se dijagnostikuje na vreme i počne sa primenom odgovarajućih terapija, njen razvoj se može usporiti do te mere da se kvalitet života pacijenata gotovo uopšte ne naruši.

Hronična opstruktivna bolest pluća dijagnostikuje se spirometrijom, bezbolnim, brzim i neinvazivnim testom plućne funkcije koji je dostupan u našem zdravstvenom sistemu širom Srbije.

Svima onima koji spadaju u rizične grupe ili imaju neki od simptoma ove bolesti preporučuje da posete lekara i obave dijagnostički pregled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari