Francuska uvodi nove subvencije za elektroautomobile 1Foto: EPA/ CLEMENS BILAN

Francuska vlada namerava da uvede nove subvencije kako bi stimulisala kupce automobila da se ubuduće odlučuju za vozila sa elektro pogonom, a ne za one sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Plan predviđa postepeno smanjivanje broja automobila koja koriste tečno gorivo na francuskim putevima, kako bi konačno ovakva vozila bila u potpunosti eliminisana do 2040. godine.

Francuski ministar za životnu sredinu Nikola Ulo je najavio da će država budžetom za narednu godinu predvideti podsticaje u visini od 500 do 1.000 evra za vozače koji pređu sa sadašnjeg automobila na neki koji manje zagađuje okolinu. To je do povlastica koju su do sada mogle da koriste samo porodice sa niskim primanjima, ali će od sada biti dostupna za sve koji voze automobile na benzin registrovane pre 1997, odnosno dizelaše starije od 2001. godine. U isto vreme, porodicama sa niskim primanjima subvencija će sada biti duplirana, pa će dostići 2.000 evra.

Svi koji odluče da kupe auto na struju dobiće subvenciju od 2.500 evra, kao dodatak na drugu subvenciju od 6.000 evra. Sve to znači da bi u slučaju kupovine jeftinog štedljivog auta, cena mogla da bude skoro pa prepolovljena pojedinim kupcima. U Francuskoj računaju da bi oko tri miliona starih vozila moglo da potpadne pod novu šemu podsticaja, s tim što se vlasti nadaju da će tokom 2018. godine oko 100.000 automobila zapravo i biti zamenjeno uz korišćenje novih povlastica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari