Site name

Francuska uvodi nove subvencije za elektroautomobile

Francuska vlada namerava da uvede nove subvencije kako bi stimulisala kupce automobila da se ubuduće odlučuju za vozila sa elektro pogonom, a ne za one sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

3

Piše: N. D.

Pariz 18. septembar 2017. 22:15

Francuska uvodi nove subvencije za elektroautomobile

Foto: EPA/ CLEMENS BILAN

Plan predviđa postepeno smanjivanje broja automobila koja koriste tečno gorivo na francuskim putevima, kako bi konačno ovakva vozila bila u potpunosti eliminisana do 2040. godine.

Francuski ministar za životnu sredinu Nikola Ulo je najavio da će država budžetom za narednu godinu predvideti podsticaje u visini od 500 do 1.000 evra za vozače koji pređu sa sadašnjeg automobila na neki koji manje zagađuje okolinu. To je do povlastica koju su do sada mogle da koriste samo porodice sa niskim primanjima, ali će od sada biti dostupna za sve koji voze automobile na benzin registrovane pre 1997, odnosno dizelaše starije od 2001. godine. U isto vreme, porodicama sa niskim primanjima subvencija će sada biti duplirana, pa će dostići 2.000 evra.

Svi koji odluče da kupe auto na struju dobiće subvenciju od 2.500 evra, kao dodatak na drugu subvenciju od 6.000 evra. Sve to znači da bi u slučaju kupovine jeftinog štedljivog auta, cena mogla da bude skoro pa prepolovljena pojedinim kupcima. U Francuskoj računaju da bi oko tri miliona starih vozila moglo da potpadne pod novu šemu podsticaja, s tim što se vlasti nadaju da će tokom 2018. godine oko 100.000 automobila zapravo i biti zamenjeno uz korišćenje novih povlastica.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Gariša iz ns

19. septembar 2017.

Čekam dan kad će se srbistan pridružiti ostatku sveta....

Miki

25. septembar 2017.

Ponovo kapitalisticka igra za opstanak auto industrije. Rezervoar na kolima je bio trajan, mozemo samo da zamislimo koliko ce kostati zamena dotrajalih baterija. Njih nije briga za okolinu, njima se otvara posao snova i ogromnog profita. A ovce nabijene po gradovima se pale

Vukota

29. septembar 2017.

Dok neko ne izmisli normalan akumulator za ta vozila, dzaba bilo..... Krenes na more i posle 150 kilometara malo zastanes da ga napunis, pa pricekas nekoliko sati. kiliko traje put od 500-600 kilometara sa tim vozilima?