Sindikati traže 140 dinara, poslodavci ne pristaju 1Foto Fonet

I kada bude formirana nova vlada sve, osim eventualno novih predstavnika države u Socijalno-ekonomskom savetu, ostaće staro. Stari su predstavnici poslodavaca i sindikata i stara je rasprava u kojoj sindikati insistiraju na povećanju minimalne cene rade a poslodavci tvrde da uslova za to nema.

                       

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost uputili su pred izbore SES-u inicijativu za povećanje visine minimalne cene rada sa 121 na 140 dinara po radnom satu, čime bi minimalna mesečna zarada iznosila 24.360 dinara. Međutim, inicijativa se nije ni razmatrala, sve je ostavljeno za posle izbora.

– Tačno je, mi smo pred izbore pokrenuli tu inicijativu da se povećanja minimalac. Još prošlog septembra je trebalo da se razgovara o tome, jer cena rada se nije povećavala dve godine i mislim da je konačno vreme za to – kaže za Danas potpredsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović.

Na sednicama SES-a, napominje on, bilo je priče o tome, kao i nagoveštaja da bi to moglo da se desi nakon što se formira nova vlada.

– Tražili smo da to bude 140 dinara po satu, i to je cena koju ćemo tražiti za ovu godinu. Bilo je priča da se to uradi i ranije, ali Vlada nije htela kako se to ne bi protumačilo kao predizborni marketing – ističe Mihajlović.

On kaže kako veruje da će Unija ovog puta pristati na to iako to ranijih godina nije bio slučaj. „Međutim, očekivanja su jedno, ali nada postoji uvek“, kaže Mihajlović.

S druge strane, poslodavci će, uprkos nadanjima sindikata, i ovog puta biti „tvrd orah“.

– Poslodavci nisu za to i ne verujem da ćemo prihvatiti povećanje minimalne cene rada jer ekonomski pokazatelji to ne opravdavaju. Nisu se stvorili dovoljno dobri uslovi da bi to moglo da se desi – kaže za Danas predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Kako kaže Atanacković, najviše na šta će poslodavci da pristanu jeste da se započne razgovor o minimalcu za narednu godinu.

– Najrealnije je da se cena rada povećava u skladu sa povećanjem inflacije. Problem je što se davanja nekih poslodavaca stalno povećavaju, tako da nema uslova za rast cene rade – ističe Atanacković.

SES neće čekati novu vladu bar što se tiče sastanaka, jer kako kaže, može da se radi i dok je vlada u tehničkom sastavu.

Odluka o povećanju cene rade ili bilo čemu drugom biće doneta tek kad bude formirana nova vlada. Rok za dogovor o ceni rada za 2017. je 15. septembar ove godine.

Trenutno, predsedvajući SES-a je ministar rada Aleksandar Vulin, koji će ukoliko ostane na ministarskoj funkciji nastaviti da predsedava SES-om. Ukoliko dođe do promene, predsedavanje će preuzeti novi ministar rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari