U slučaju da Srbija potpiše sporazum sa Evropskom unijom o uvođenju kvote za uvoz cigareta u našu zemlju, carinska stopa za duvanske proizvode koje naša zemlja uvozi iz Hrvatske ostala bi na nivou od 15 odsto, umesto da bude četiri puta veća, zbog čega će Srbija izgubiti zaradu od 7 miliona evra.


Naime, sticanjem statusa punopravne članice Evropske unije za Hrvatsku su prestala da važe pravila koje reguliše CEFTA, kao i svih ostalih bilateralnih i multilateralnih trgovinskih sporazuma, koji nisu u skladu sa zajedničkom trgovinskom politikom EU. To praktično znači da je time prestala obaveza Srbije da naplaćuje Hrvatskoj carinsku stopu od 15 odsto na uvoz cigareta, kako je bilo propisano odredbama Sporazuma CEFTA. Međutim, Evropska komisija je, želeći da zaštiti interese svog novoprimljenog člana, zatražila od Srbije da Hrvatska pri izvozu cigareta i duvana u našu zemlju zadrži stare privilegije koje joj je CEFTA sporazum garantovao. Evropska komisija za Hrvatsku traži uvođenje kvote za izvoz cigareta u Srbiju u iznosu od 1.625 tona godišnje, pri čemu bi se 25 tona izvozilo bez carine, a 1.600 tona po carinskoj stopi od 15 odsto, dok bi se na količine iznad kvote primenjivala puna carina. Ekonomski eksperti smatraju da je zahtev EK neprihvatljiv za srpsku stranu jer predstavnici domaće duvanske industrije očekuju da se prevaziđu razne necarinske barijere koje su ograničavale pristup srpskih proizvoda tržištu Hrvatske, kao i da se tako visokim carinskim stopama na uvoz cigareta iz Hrvatske kompenzuju gubici koje su srpske kompanije beležile u dosadašnjem poslovanju na hrvatskom tržištu.

Sa druge strane Bojana Todorović, pomoćnica ministra unutrašnje i spoljne trgovine, kaže za Danas da Srbija ne uvodi kvote za uvoz cigareta samo iz Hrvatske, već iz svih zemalja Evropske unije. – Carinska stopa od 15 odsto će važiti samo za količinu od 1.600 tona. Sve preko toga će se naplaćivati. Takođe, vezano za ovo pitanje mi nismo vodili nikakve pregovore sa Hrvatskom već sa Evropskom unijom. Reč nije o nekakvom izuzetku sa kojim je Srbija suočena, već o pravilu koje EU koristi kako bi zaštitila interese novopridošlih članica. Po istom principu Hrvatska je morala da se povinuje pravilima kada su njeni trgovinski partneri poput Mađarske, Slovačke, Rumunije i Bugarske ušle u Evropsku uniju – naglašava Bojana Todorović. Ona dodaje da je nakon ulaska Hrvatske u EU situacija za srpske stranu povoljnija jer ta zemlja više neće naplaćivati carinu za uvoz cigareta iz Srbije. Prema odredbama CEFTA sporazuma, carinska stopa za izvoz naših cigareta je iznosila 38 odsto. To je definisano odredbama Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju. Tim sporazumom je predviđeno i da carinska stopa za cigarete koje na srpsko tržište stižu iz država članica EU iznose 57,6 odsto. Interesantno je, da EU tokom pregovora i zaključivanju CEFTA sporazuma 2006. godine bila najveći zagovornik uvođenja tako visoke carine na uvoz cigareta u Srbiju, obrazlažući da se time štiti domaća proizvodnja do ulaska države u EU, sada ipak insistira na zaštiti interesa svoje novoprimljene članice Hrvatske. Inače, u 2012. godini u Hrvatsku je iz Srbije izvezeno 83 tone, a u našu zemlju je iz Hrvatske uvezeno 1.036 tona cigareta

Duvanska kompanija Britiš amerikan tabako je saopštila da neće preduzimati ishitrene poteze u vezi sa odlukom o oporezivanju hrvatskih cigareta prilikom uvoza u Srbiju. Ta kompanija je istakla da još uvek razmatra kako će eventualna odluka Srbije da prihvati uvođenje kvota na uvoz cigareta poreklom iz EU uticati na njeno poslovanje.

– BAT u potpunosti podržava proces evropskih integracija Srbije i svestan je političkih pritisaka kojima je Vlada Srbije bila izložena da prihvati kvotu na cigarete poreklom iz EU. Kao ozbiljna kompanija, BAT neće donositi nikakvu odluku u afektu, već će prvo detaljno analizirati novonastalu situaciju. Imajući u vidu da će prihvaćena kvota važiti za celu EU, a ne samo za Hrvatsku, ključni element za tu analizu jeste neophodnost potpune transparentnosti podele prihvaćene kvote. U suprotnom, otvara se potencijalno ogromno područje za manipulacije – naglašavaju u BAT-u.

Ružić: Postignut dogovor za uvoz cigareta

– Ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je juče da je Vlada Srbije usaglasila carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske i Čitave Evropske unije.

Ružić je rekao da je Koordinaciono telo Vlade Srbije za pristupanje Evropskoj uniji donelo odluku da sprovede „adaptaciju svih 88 tarifnih linija“. – Radi se o 1.625 tona cigareta što nije samo za cigarete iz Hrvatske već i za sve zemlje EU. Van te kvote, svaka potrošnja cigareta biće opterećena sa 58 odsto – rekao je Ružić. On je dodao da izvoz Srbije prema EU pa time i prema Hrvatskoj nema nikakvu tarifnu stopu i pozvao privrednike u Srbiji da to iskoriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari