Odlazak Ju es stila iz Smedereva predstavljao bi veliki udarac za privredu Srbije. To bi se odrazilo ne samo na dobavljače već i na kupce proizvoda Ju es stila u Srbiji. Stoga smatram da je izuzetno dobro što se i država uključila, što je spremna da pomogne kako bi američki partner ostao u Srbiji – kaže u izjavi za Danas Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije.


Prema njenim rečima bilo bi sasvim u redu da se Vlada Srbije uključi u rešavanje tog gorućeg problema, jer je to uobičajena situacija u svetu. Potpredsednica PKS je kao primer navela pomoć američke države velikim kompanijama, prvenstveno automobilskoj industriji u uslovima ekonomske krize.

– Ako bi smederevska železara bila zatvorena posledice bi trpele brojne domaće kompanije. Naime, one više ne bi mogle da budu konkurentne sa svojim proizvodima na tržištu, jer bi morale da obezbede nove izvore snabdevanja, odnosno čelik bi morale da nabavljaju u inostranstvu. Time bi se povećali i njihovi troškovi nabavke i transporta što bi uticalo i na cenu njihovih proizvoda. Kao ilustraciju možemo da navedemo podatak da je pet domaćih kompanija koje koriste proizvode Ju es stila prošle godine u odnosu na 2010. godinu povećalo svoj izvoz za 30 odsto. U slučaju da američki investitor ode sa naših prostora, sasvim je jasno da ne bi mogli da ostvaruju takve rezultate – ističe naša sagovornica.

Ona naglašava da su sve čeličane na udaru ekonomske krize, pa tako i železara u Smederevu a usled globalne krize, koja se manifestuje padom investicija i smanjenjem tražnje za čelikom. Čeličane se suočavaju sa problemom visokih fiksnih troškova i padom proizvodnje usled pada tražnje što dovodi do gubitaka u poslovanju. Ipak, naglašava Vidosava Džagić, povoljna okolnost je ta što su čeličane te koje se prve oporavljaju po okončanju krize pod uslovom da krizu prežive.

– Mislim da rešenje u kome bi država preuzela železaru u Smederevu nije najbolje , jer ako jedna moćna kompanija iz branše poput Ju es stila ne može da se izbori sa problemom veliko je pitanje kako i bi to pošlo za rukom državi – zaključuje naša sagovornica.

Podsećanja radi, kompanija je ovih dana saopštila da je ekonomska situacija u Evropi, naročito u južnoj Evropi, gde se nalaze i postrojenja Ju es stila Srbija veoma teška.

– Naši finansijski rezultati u Srbiji su neprihvatljivi i nastojimo da istražimo sve mogućnosti u cilju poboljšanja trenutne situacije. Trenutno u železari u Smederevu radi samo jedna peć a proizvodnja je smanjena zbog nedovoljno narudžbina. Centrala Ju es stila u Sjedinjenim Američkim Državama najavila je da će 31. januara odlučivati o sudbini železare u Srbiji zbog loših poslovnih rezultata, prouzrokovanih globalnom ekonomskom krizom.

Premijer Mirko Cvetković je istakao da će ukoliko se Ju es stil povuče iz smederevske železare, Vlada Srbije pronaći rešenje za opstanak tog preduzeća. Vlada je formirala Radnu grupu koju predvodi Dušan Nikezić, koja bi trebalo da pronađe najbolje rešenje. Premijer Cvetković je upozorio da „potencijalno povlačenje Ju es stila sa ovog tržišta može da dovede do velikih problema u samoj kompaniji i do prestanka rada. „Moramo da vodimo računa, kako o zaposlenima koji tamo rade, tako o celini naše privrede jer je dosad železara Smederevo, odnosno Ju es stil Srbija, bila jedna od naših najvećih izvoznika, dodao je Cvetković. On nije želeo da unapred spekuliše o mogućim rešenjima do kojih bi došla radna grupa naglasivši da će ona raditi „u najboljem interesu države, ekonomije i zaposlenih“. Povodom slučaja se oglasila i potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović koja je istakla da ukoliko se ispostavi da će kupovina biti najbolje rešenje za opstanak smederevske železare, srpska vlada se neće dodatno zaduživati , već će novac biti obezbeđen preraspodelom u budžetu.

Ju es stil Srbija, sa pogonima i ograncima u Smederevu, Šapcu, i Kučevu, bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova. Junajted stejts stil korporejšen kupio je Sartid a.d. u stečaju 12. septembra 2003. godine. Kupovina je uključivala železaru u Smederevu, sektor Luka u Smederevu i fabriku belih limova u Šapcu, i rudnik i pogon za proizvodnju kreča u Kučevu. Pre kupovine Sartid u stečaju je radio daleko ispod svog punog proizvodnog kapaciteta od 2,2 miliona tona. Ju es stil Srbija je proizveo više od milion tona sirovog čelika tokom prve godine poslovanja, što predstavlja povećanje od 40 odsto u odnosu na 2003. godinu. Prema informacijama sa sajta te kompanije visoko kvalitetni proizvodi od čelika koje proizvodi Ju es stil danas se izvoze u 40 zemalja širom sveta.

Veliki igrač

Junajted stejts stil korporejšen osnovana je davne 1901. godine od strane poznatog Njujorškog finansijera J. P. Morgana. Nakon više od jednog veka postojanja, prema nekim pokazateljima, spada u šest najvećih proizvođača čelika u svetu. Sedište kompanije je u Pitsburgu, u državi Pensilvanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari