Gde će građani Srbije putovati za uskršnje praznike ? 1Foto: Wikipedia

I dok će neki u petak farbati uskršnja jaja i u krugu porodice u nedelju proslaviti praznik koji ove godine pada baš 1. maja, dosta je onih koji su predstojeći produženi vikend odlučili da provedu u nekoj od evropskih metropola. Možda malo neočekivano, ali aranžmani za nekoliko destinacija u pojedinim agencijama su već rasprodati, na primer Lisabon, Amsterdam ili Budimpešta.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Prestonica Portugala jedna je od egzotičnijih prvomajskih destinacija i interesovanje je, kako tvrde u agencijama, veliko. Aranžmani u proseku za pet dana avionom koštaju između 260 i 380 evra, u zavisnosti od smeštaja, a na sve to treba i dodati aerodromske takse koje idu i do 200 evra. Odlično se prodavao prethodnih nedelja i odmor u Amsterdamu, takođe avionom. Pet dana u gradu na Amstelu u agencijama košta 550 evra, plus takse koje nisu skuplje od 100 evra. Oni kojima putovanje autobusom na duže relacije ne predstavlja problem, mogu još uvek da pronađu aranžmane za 270 do 300 evra.

Za one sa „tanjim“ novčanicima ovog proleća, kao i ranijih uostalom, Budimpešta je jedan od prvih izbora. Aranžmani, koji obuhvataju prevoz autobusom i dva noćenja u hotelima sa tri zvezdice koštaju od 55 do 95 evra i mahom su već rasprodati. Naravno, broj agencija je veliki a glavni grad Mađarske je jedna od najčešćih opcija u ponudi. Baš kao i Beč. Slična ponuda turističkih agencija za glavni grad Austrije, uobičajeno obuhvata aranžman od tri dana autobusom, uz dva prenoćišta i košta od 90 do 120 evra.

Tradicionalno dobro se s proleća prodaju aranžmani za romantični Prag. Provod u tom gradu, koji obuhvata prevoz autobusom i tri noćenja, uz obavezne obilaske Drezdena, u proseku je od 115 do 150 evra. Naravno, za one koji nisu spremni na višesatno sedenje u autobusu postoje aranžmani, koji uključuju avionski prevoz, uz cenu od 250 do 340 evra po osobi, plus takse od 90 evra. Među traženijim destinacijama je, kažu u agencijama, i Rim, u kom pet dana autobusom košta od 150 do 200 evra.

Međutim, više nego atraktivna ponuda, obilazak toskanske regije u srcu Italije je pun pogodak za prolećne dane odmora. Veliki broj agencija odavno je uvrstio posetu Firenci, Sijeni i čuvenom San Điminjanu u svoju ponudu.

Jedna od skupljih destinacija, ali i traženijih, ovog proleća jeste i Moskva. Prodaja aranžmana za ovu destinaciju uvek ide dobro, tvrde u nekim agencijama, uprkos tome što spada u najskuplje opcije. Na primer, osmodnevna poseta Moskvi i Sankt Peterburgu košta više od 770 evra, u cenu je uračunata i aerodromska taksa. Tri dana manje u Atini košta od 245 do 280 evra. Negde u sredini, bar što se tiče cene, jeste Pariz. Za pet dana u prestonici Francuske potrebno je od 340 do 400 evra, plus 150 evra za takse, dok isto toliko dana, uz prevoz autobusom, može da se nađe i za 270 evra.

U ponudi za uskršnje praznike je i šoping u Istanbulu. Međutim, zbog nedavnih terorističkih napada ova destinacija posle duže vremena nije među najtraženijima. Ali je svakako među najpovoljnijim. Za četiri dana u Istanbulu treba izdvojiti od 130 do 160 evra, avionski aranžmani koštaju od 180 pa do 270 evra, uz obavezno plaćanje taksi koje u ovom slučaju ne prelaze 100 evra.

Povoljnije varijante za Italiju

Pojedine agencije nude po, kako kažu, vrlo povoljnim cenama aranžmane koji podrazumevaju avionski prevoz do Italije i povratak autobusom. Četvorodnevni ovakav izlet košta 150 evra, ali tu treba dodati i nekih 30 evra za takse. U proseku, obilazak Toskane autobusom, uz tri noćenja, i šest dana, koliko se ukupno provede u putu, košta od 140 do 170 evra. Moguće su i opcije koje podrazumevaju samo smeštaj u Firenci po ceni od 125 do 140 evra.

Britanci sve više dolaze u Srbiju

Od početka godine registrovano je veliko povećanje broja dolazaka britanskih turista u Srbiju, navodi Udruženje turističkih novinara Vojvodine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, povećanje je nekih 43 odsto.

Prema pisanju britanskog Mirora, Britanci se sve češće opredeljuju za putovanja u Kolumbiju, Srbiju, Zelenortska ostrva i Tajland. Kada se govori o povećanju broja putovanja sa britanskih aerodroma, Srbija je druga najpopularnija destinacija sa rastom od 47,6 odsto. TOS godinama intenzivno promoviše Srbiju kao turističku destinaciju u Velikoj Britaniji, kako se navodi, a ovog proleća našu zemlju će posetiti novinari dnevnih listova Independent i Guardian i turističkog magazina Wanderlust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari