Rusko-češki kombinat Junajted grupa i američki Esmark stil ušle su u najozbiljnije pregovore oko preuzimanja Železare Smederevo, saznaje Danas iz izvora bliskih Vladi. Koja će od te dve kompanije postati vlasnik, verovatno se neće znati do usvajanja i stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji, kojim bi proces prodaje direktnom pogodbom postao deo regularne procedure. Naime, u Vladi procenjuju da metod tenderske prodaje u ovom slučaju ne bi bio uspešan, jer ne samo da su propala prethodna dva javna poziva – jedan u decembru 2012, a drugi u februaru 2013, nego bi to u velikoj meri odužilo preuzimanje železare.

Osim procedure, Vlada bi u ovom slučaju trebalo da proceni i koja je od ponuda prihvatljivija. Naš izvor kaže da je Junajted grupa spremna da preuzme Železaru u stanju u kome se sada nalazi, dok Esmark računa na neke povlastice kakve je svojevremeno imao Ju-Es stil, poput garantovane cene struje i izvoznih olakšica.

Inače, obe kompanije spadaju u ozbiljne igrače na tržištu čelika. Esmark stil grupa je ćerka firma američke kompanije Esmark iz Čikaga. Navodno, delegaciju američke kompanije koja pregovara sa nadležnima u Srbiji o Železari predvodi Mark Veland, koji je bio jedan od prvih izvršnih direktora za proizvodnju Ju-Es-Stila Srbija, dok je na čelu fabrike u Smederevu bio Tomas Keli. Otuda i specifični zahtevi koje može da iznese neko ko poznaje prilike i način poslovanja u Srbiji. Što se tiče Junajted grupe, reč je o kompaniji osnovanoj 2008. godine u Luksemburgu, koja najveći deo imovine poseduje u Rusiji i Češkoj. Iza nje stoji ruski kapital, a predsednici kompanije, Gor Čudopolov i Igor Šamis, koji inače važe za osobe bliske Kremlju, već su viđeni u nekoliko navrata u Beogradu, gde su u Vladi razgovarali upravo o preuzimanju železare. Zanimljivo je da se ta kompanija još pre dve godine pominjala kao zainteresovani kupac, ali da je do pravih kontakata došlo tek nedavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari