Privredna komora Srbije je danas saopštila da je uvođenje embarga na promet robe iz Srbije na teritoriju Kosova i Metohije primer najdrastičnijeg kršenja CEFTA sporazuma, čiji je potpisnik i UNMIK Kosovo. U svom saopštenju PKS izražava očekivanje da će institucije Evropske unije, CEFTA komitet i sve potpisnice CEFTA sporazuma ovu meru prištinske administracije osuditi, s obzirom da je CEFTA projekat Evropske unije.


Privredna komora Srbije tvrdi da je već na najave o uvođenju ovakve carinske barijere, uputila 26. maja ove godine pismo visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton, šefu Delegacije EU u Beogradu Vensanu Dežeru, direktorki CEFTA sekretarijata Renati Vitez, premijeru Srbije, resornim ministarstvima i drugim relevantnim institucijama. U tim pismima je, saopštava PKS, skrenuta pažnja da bi se uvođenjem embarga značajno umanjila pozitivna dostignuća CEFTA sporazuma, nanela šteta privrednom oporavku svih zemalja regiona i blokirali procesi pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prema navodima PKS, na upozorenja je odgovorio šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer pismom u kome tvrdi da je Evropska komisija obeshrabrivala uvođenje carinskih pečata za dopremu robe iz Srbije i da je njen stav da „sve strane moraju u potpunosti poštovati CEFTA sporazum koji predviđa posebne uslove za rešavanje sporova i neophodnost da ih ispune svih osam CEFTA potpisnica“.

PKS takođe smatra da mera prištinske administracije „neće doprineti povećanju prometa, investicija, ni zaposlenosti na teritoriji UNMIK Kosovo, a drastično će povećati obim robe čiji se promet odvija u sivoj zoni, što će dovesti do poskupljenja i naneti štetu, pre svega, potrošačima“.

Srbija Kosovu isporučila robe za 391,3 miliona dolara

Statistika Republike Srbije promet sa Kosovom i Metohijom imenuje kao isporuke robe sa jedne na drugu starnu administrativne granice i, saglasno tome, ne sabira ih sa spoljnotrgovinskim prometom zemlje. Prema podacima PKS, prošle godine je registrovan promet robe između Srbije i Kosova u vrednosti od oko 400 miliona dolara. Od te sume 391,3 miliona dolara predstavljaju isporuke robe iz Srbije na KiM, dok je sa teritorije KiM u druge delove Srbije dopremljeno robe u vrednosti od 4,03 miliona dolara. U prvih šest meseci 2011. godine, iz Srbije je na KiM otpremljeno robe u vrednosti od 202,8 miliona dolara, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na vrednost iz prvih šest meseci 2010. godine, kada je otpremljena roba vredela 175,8 miliona dolara.

Dostignuća CEFTA

CEFTA sporazum je potpisan 2006. godine, a dosad je postignuta potpuna liberalizacija prometa industrijskom robom. U oblasti poljoprivrede se primenjuju određene mere zaštite tržišta u skladu sa propisima EU i STO, s tim da nijedan potpisnica ne može jednostrano doneti mere kojima štiti sopstveno tržište. Shodno tome, navodi PKS, administracija u Prištini je drastično prekršila CEFTA sporazum kada je donela odluku o embargu na promet robe iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari