Na bebi opremu će i ubuduće biti plaćan porez na dodatu vrednost, rekla je juče Milica Bisić, savetnik u Ministarstvu finansija i privrede Srbije. Ali se razmatra mogućnost, rekla je ona, da budžetom za sledeću godinu bude uveden dodatni jednokratni roditeljski dodatak koji bi dobijali samo roditelji dece koja primaju dečji dodatak. Zasad postoji roditeljski dodatak koji se jednokratno isplaćuje za svako rođeno dete. „Ukidanje PDV na bilo koji proizvod u unutrašnjem prometu nije predviđeno“, rekla je ona, a zapitala se i na koja bi dečja kolica trebalo da bude ukinut PDV, na ona od 20.000 ili ona od 200.000 dinara?


Predloženim izmenama Zakona o akcizama predviđeno je smanjivanje akcize na lož ulje pa će ona umesto 54,5 iznositi 2,5 dinara. Ali korisnici lož ulja kao sredstva za grejanje moraće prvo da plate najveću propisanu akcizu od 42 dinara, a onda da podnesi zahtev poreskoj upravi da im preplaćeni novac za lož ulje vrati. Rok za povraćaj je 30 dana. Ko se greje na lož ulje moraće to da prijavi Poreskoj upravi, a ona će prihvatiti onu površinu grejnog prostora koja je već navedena u poreskoj prijavi nekretnine.

Bisićeva je rekla da je zbog zloupotreba lož ulja umesto dizel goriva država 2011. godine izgubila 12 milijardi dinara prihoda, a prošle godine 6 milijardi dinara.

Vlajko Senić, državni sekretar za finansije je rekao da je ova Vlada odlučila da na teret poreskih obveznika više neće pokrivati gubitke banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari