Prošlo je šest godina od kada su ispunjeni svi uslovi da 5.000 radnika Generaleksporta i ICG dobije novčane naknade predviđene socijalnim programom, međutim, svega 60 njih je to uspelo da uradi. Ostali čekaju da se njihov problem reši na „nekom višem nivou“, jer lopticu odgovornosti iz Agencije za privatizaciju, koja tvrdi da novac postoji na namenskim računima, prebacuju na Ministarstvo privrede.


– Pokrenut je raniji stečajni postupak, a Agencija za privatizaciju je imenovana za privremenog stečajnog upravnika, istim rešenjem je određena zabrana raspolaganja imovinom. Bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije i privremenog upravnika nije moguće izvršiti uplatu – kaže za Danas ministar privrede Željko Sertić, napominjući da je ročište za otvaranje stečaja u septembru i da će se tek nakon toga „otvoriti uslovi za rad po ovom pitanju“.

Prvo ročište za otvaranje stečaja zakazano za 3. jul Agencija je otkazala kako bi se, kako kaže potpredsednik Udruženja bivših radnika Geneksa Srđan Milošević, dobilo na vremenu da se isplati novac. U međuvremenu novac nije isplaćen, a novo ročište je zakazano za 14. septembar. Međutim, radnici tvrde da neće dozvoliti da se održi ročište dok se novac ne isplati.

Milošević za Danas napominje da je u julu Ustavni sud usvojio žalbu kojom se potvrđuje prvobitno rešenje da se izvrši isplata novčanih naknada, kao i da je u međuvremenu i Ombudsman reagovao naloživši Agenciji da u roku od 60 dana, koji ističe naredne sedmice, postupi po nalogu Suda.

– Novac je uspelo da naplati svega 60 radnika i to iz parničnog postupka. Tako što su sporove dobili i blokirali račun Agencije za privatizaciju. Naplatu čeka još 400 radnika, a više od 4.000 je u sudskom postupku – ističe Milošević.

U Agenciji za privatizaciju radnicima je rečeno da je Agencija od decembra 2013. „pod nadzorom“ Ministarstva privrede, te da u ovom konkretnom slučaju oni moraju da se obrate tom ministarstvu „radi dobijanja instrukcija za dalje postupanje.“

Ista priča godinama se vrti u krug, jer je Agencija za privatizaciju pre više od dve godine istim tim radnicima rekla da novca ima i da se čeka „saglasnost Ministarstva finansija“. I Danasu je tada 2013. potvrđeno da se ništa nije promenilo u odnosu na dopis iz 2012, odnosno da „isplatu koordinira Ministarstvo finansija“ i da nisu ispunjeni svi uslovi.

Radnicima Geneksa pripada više od 20 miliona evra, odnosno 200 evra po godini staža, a uslov da za dobijanje novca ispunjeni su još maja 2009. kada je osim Bloka 20, koji je kupio Miroslav Mišković, prodata još jedna njihova celina hotel Grand i Konaci na Kopaoniku i to Miodragu Kostiću. Radnici tvrde da je ukupno dobijeno 170 miliona evra i da je novac na namenskim računima.

Prema podacima Agencije za privatizaciju koji su dostavljeni Privrednom sudu u maju 2015. godine na namenskom računu kompanije „Internacional CG“ ima ukupno 19,6 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari