Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je da će izmenama Zakona o javnom dugu biti omogućena trgovina domaćim hartijama od vrednosti na berzi.

„To će pospešiti pristup fizičkih lica državnim hartijama od vrednosti i označiti novu eru u načinu razmišljanja o tržištu“, kazao je Sertić na otvaranju 13. Međunarodne konferencije „Beogradska berza“. Prema njegovim rečima, na tržište Srbije doći će i fondovi koji mogu ulagati hartije od vrednosti koje su na berzi.

„Tržište kapitala u narednom periodu mora da postane alternativni izvor finansiranja i za velika i za srednja preduzeća“, rekao je ministar privrede i podsetio da je prošlogodišnja anketa više od 1.000 privrednika pokazala da 81 odsto vlasnika preduzeća i 87 odsto malih preduzetnika svoj rad finansira iz sopstvene ušteđevine ili zarade, dok samo neznatan deo koristi mogućnost izdavanja korporativnih obveznica ili akcija.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić izjavila je da u Srbiji dosadašnji proces privatizacije nije iskorišćen za izgradnju jednog od ključnih stubova tržišne ekonomije – za berzu, iako nema opravdanog razloga za zapostavljanje razvoja berze.

Dostanićeva je ocenila da ako se država usmeri ka ozbiljnijem razvoju tržišta kapitala može da pokrene novu industriju, nova zanimanja, nova radna mesta i privredne mogućnosti, kao i alternativne vidove štednje i finansiranja.

– Tržište kapitala u Srbiji posmatrano kao celina ima infrastrukturu na zadovoljavajućem nivou, ali nažalost nema raznovrsnu i kvalitetnu ponudu. Ni država u najavljenoj daljoj privatizaciji, niti kompanije koje su inicijalno privatne, ne prepoznaju prednosti tržišta kapitala kao mehanizam koji omogućava efikasne kombinacije vlasničke strukture. Neusaglašenost strategije privatizacije i razvoja tržišta uticala je i na loš kvalitet ponude na berzi i broj akcionara spremnih za ulaganja na berzi – objasnila je Dostanićeva.

Ona je dodala da su na formiranje domaćeg tržišta kapitala loše uticali visoka stopa nezaposlenosti, pad standarda građana, nestabilnost domaće valute i drugi makroekonomski problemi, koji nisu bili dobra osnova za razvoj industrije fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari