Petočlana delegacija iz Srebrenice, predvođena načelnikom Ćamilom Durakovićem i predsednikom Skupštine ove opštine Milošem Milovanovićem, sastaće se danas sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović. Biće reči o najavljenim budućim zajedničkim projektima za koje su predviđena tri miliona evra, od ukupno pet miliona evra donacije Vlade Srbije toj opštini.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ćamil Duraković u Beogradu će predstaviti tri prioritetna projekta čiju realizaciju će finansirati Srbija u skladu sa Vučićevim obećanjem na Investiiciono-razvojnoj konferenciji za ovu opštinu, održanoj početkom novembra prošle godine, o pružanju pomoći Srebrenici. Danas saznaje da je prvi prioritet izgradnja nove zgrade dečijeg obdaništa u Srebrenici, jer postojeća ne ispunjava propisane standarde za predškolske ustanove, a i njen kapacitet nije dovoljan za potrebe ove sredine.

Drugi projekat koji će biti predstavljen u Beogradu biće uređenje dela saobraćajnice regionalnog puta koji prolazi kroz urbani deo Srebrenice i rekonstrukcija postojećeg i izgradnja dela trotoara u dužini od šest kilometara uz taj put, čime će se povećati bezbednost pešaka i smanjiti broj saobraćajnih nesreća.

Treći projekat je izgradnja mosta preko zaliva na jezeru Perućac, u srebreničkoj opštini, koji je u ratu porušen, a koji povezuje nekoliko sela i za nekoliko kilometara im skraćuje put do Skelana, Bajine Bašte i Srebrenice. Izgradnjom mosta biće stvoreni i preduslovi za razvoj turizma u ovom kraju, gde postoje izvanredni potencijali za rečni, lovni, ribolovni i turizam za ljubitelje ekstremnih sportova u kanjonu Drine i na jezeru Perućac.

Ukoliko Vlada Srbije bude prihvatila Durakovićeve predloge, za njih će biti sprovedena tenderska procedura, biraće se izvođači radova, a sami radovi bi mogli, kako tvrde iz opštine Srebrenica, da počnu već na proleće. Srbija je do sada uplatila dva od pet miliona evra na račun Srebrenice, kao pomoć budžetu srebreničke opštine. Srbija će za realizaciju određenih projekata od opšteg interesa za ovu lokalnu zajednicu obezbediti još tri miliona evra.

„Finansiraćemo objekte od javnog značaja“

Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenice, ocenjuje za Danas, uoči dolaska u Beograd na sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, da će novcem koji je dodeljen toj opštini biti finansirani objekti od javnog značaja koji će doprineti uspostavljanju normalnog života u Srebrenici. „U Srebrenici se čak ne može govoriti o poboljšanju uslova života, već tek stvaranju uslova za normalan život. Zato ćemo tim novcem finansirati gradsko obdanište, da naša deca imaju u tom objektu uslove kao što ih imaju druga deca, koji zadovoljavaju zakonske standarde. Takođe, tim novcem ćemo finansirati glavnu saobraćajnicu koja prolazi grad, kao i most u dužini od 50 metara preko jezera Perućac koji je porušen u ratu. Imamo još projekata koji čekaju investitora a sa našim sagovornicima danas u Beogradu ćemo razgovarati o eventualnoj realizaciji“, zaključuje Ćamil Duraković za Danas.

S. Č.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari