Kompanija Tigar Tyres dobitnik je ovogodišnje nagrade za investiciju godine „Aurea“, koju dodeljuje poslovni portal eKapija. Proizvođač guma Tigar je u oktobru 2014. otvorio novi pogon za proizvodnju guma u Pirotu, koji će, po završetku celog projekta krajem 2016., uposliti 500 novih radnika.

– U proširenje proizvodnih kapaciteta investirano je 215 miliona evra, a uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obima proizvodnje za 50 odsto, tako da ćemo isporučivati ukupno 12 miliona guma u 1.700 različitih dimenzija. Gume iz pirotske fabrike namenjene su izvozu na tržišta širom Evrope, Afrike, Bliskog istoka, a ukupan izvoz već sledeće godine dostići će 420 miliona evra – kazala je predstavnica te kompanije Milena Tošić i istakla da su inicijative kao što je nagrada „Aurea“ važne za promociju uspešnih projekata u Srbiji, kao i promociju naše zemlje kao dobrog ekonomskog ambijenta za nove investitore.

Osim glavne nagrade, dodeljeno je i priznanje za inovativnost, koje je ponela strartap kompanija TruckTrack za softver za upravljanje radom transportnih firmi, dok je priznanje za društvenu korisnost dodeljeno Ženskom centru Užice za otvaranje Reciklažnog centra tekstila.

Direktor „eKapije“ Zdravko Lončar rekao je da je ideja nagrade „Aurea“ da pomogne razvoju inovativne kulture i kulture odgovornog ponašanja, kako bismo se kretali u pravcu boljih i razvijenijih društava.

– Dobitnik glavnog priznanja firma Tigar Tires je već dovoljno poznata, a svi kvaliteti njihovog projekta su nedvosmisleno nametali da oni budu pobednik. Taj projekat sabrao je sve kriterijume potrebne za našu nagradu, pa pored inovativnosti i društvene korisnosti uključuje i ogroman finansijski potencijal koji će direktno da donese veliki benefit Srbiji, stoga takvi poslovni poduhvati ne smeju da ostanu nezapaženi, treba im odati priznanje – kazao je za Danas Lončar.

On je dodao da je žiri imao težak posao pri odabiru najboljih, jer su svi kandidati koji su ušli u uži izbor imali veoma kvalitetne projekte.

– Inovativnosti je ove godine bilo više nego ranijih a neki od projekata su u ranim fazama i nesumnjivo će tek da se razvijaju, poput aparata za uništavanje ambrozije koji može da bude revolucionara ukoliko se potvrde rezultati preliminarnih istraživanja. Kada je u pitanju društvena korisnost, žiri se na kraju opredelio da podršku pruži Ženskom centru iz Užica, jednoj veoma entuzijastičnoj ekipi sa odličnom inicijativom – zaključio je Lončar.

Lista najboljih

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora plasiralo se još pet projekata: „Naftachem“, postrojenje za aditiviranje goriva, Uređaj za uništavanje ambrozije, „Feplo“ Fabrika vodootpornih EKO građevinskih ploča, „Meter&Control“ IDIS interoperabilna brojila električne energije i „StartLabs“ – Tehnološki akcelerator za razvoj IT preduzetništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari