Oko 13.000 ljudi iz preduzeća koja odlaze u stečaj, i koja treba da se privatizuju, dobiće otpremnine i za njih je izdvojeno oko 3,5 milijardi dinara. Država je taj novac opredelila iz budžeta za ovu godinu i nema potrebe da se zbog toga radi rebalans. Zaposlenima će biti obezbeđen socijalni program, a ostali koji ostaju u tim preduzećima moći će da nađu svoje mesto i šansu i kod novog vlasnika tih preduzeća – izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i dodao da će svi radnici, kao i bivši zaposleni u preduzećima koja odlaze u stečaj u 2015. imati pravo na povezivanje radnog staža.

Prema njegovim rečima, pravo na povezan staž imaće i svi zaposleni iz preduzeća u procesu privatizacije i onih koja odlaze u stečaj, koji ne mogu da odu u penziju jer im u nekom periodu nisu uplaćivani doprinosi.

– Od preduzeća u restrukturiranju, otvoreno je 13 predstečajnih postupaka koji uvode preduzeća u stečaj, a očekuje se da će poverioci početi da pokreću stečaj i u preostalih tridesetak preduzeća. Od ukupno 43 preduzeća, najviše pet njih nije blokirano, odnosno ta preduzeća nisu uspela da pribave dokumentaciju i nisu stekla uslove za objavljivanje javnog poziva za proces privatizacije i moraće da idu u stečaj – rekao je Stevanović i naglasio da je do sada 16 preduzeća dostavilo novu procenu vrednosti kompanije i za njih se već sledeće nedelje očekuje da će biti objavljeni javni pozivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari