Za početak sopstvenog biznisa 200 ideja 1Foto: Nenad Kovačević

Tokom sedmog sajma preduzetništva, koji je održan u holu Narodnog pozorišta u Užicu, petnaestak učesnika predstavilo je 200 preduzetničkih ideja za započinjanje sopstvenog biznisa.

Sajam je deo projekta „Šansa za novi početak“, koji realizuju Srpska asocijacija menadžera, DNA communications, USAID, RPK Užice i Grad Užice, čiji su predstavnici pozdravili posetioce. Cilj projekta je da ohrabri mlade da se bave preduzetništvom, ali i da podstakne na sopstveni biznis i radnike koji će ostati bez posla u procesu restrukturiranja.

Podsetivši na to da je Vlada Srbije ovu godinu proglasila godinom preduzetništva, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je otvorio tu manifestaciju, istakao je da je ta služba prošle godine direktnim finansiranjem omogućila da 3.800 ljudi u Srbiji započne sopstveni biznis.

– Tu aktivnost nastavićemo i ove godine. Nedavno je završen konkurs za samozapošljavanje na koji se prijavilo više od od 6.000 nezaposlenih lica. Šansu da započnu svoj biznis dobiće sigurno njih 3.500, prema raspoloživom budžetu koji je oko 600 miliona dinara, od čega je užička filijala dobila oko 15 miliona – rekao je Martinović.

Dodavši da je vlada u ovoj godini, kroz razne podsticajne programe, obezbedila 16 milijardi dinara, Martinović je rekao da će na području užičke filijale 82 lica u ovoj godini započeti sopstveni biznis, a da je u prošloj godini njih 130 započelo preduzetničku karijeru, kroz programe samozapošljavanja, uz podršku lokalnih samouprava.

– Moramo da razvijamo privatni sektor, kako bi on postao atraktivniji od državnog, jer ne želimo da mladi sebe vide u javnim službama, već da svoje šanse za početak traže negde drugde – poručio je Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari