Nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu proze objavljenu 2006. pripala je romanu „Teskoba“ Mladena Markova, jednoglasnom odlukom žirija, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Žiri koji je radio u sastavu Marko Nedić (predsednik), Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović, ocenio je da je reč o slojevitom delu u kom se autor bavi suočavanjem sa vlastitim životom i smislom.

Nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu proze objavljenu 2006. pripala je romanu „Teskoba“ Mladena Markova, jednoglasnom odlukom žirija, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Žiri koji je radio u sastavu Marko Nedić (predsednik), Aleksandar Jovanović i Goran Maksimović, ocenio je da je reč o slojevitom delu u kom se autor bavi suočavanjem sa vlastitim životom i smislom. Narativni tok romana „Teskoba“ prepliće slike prošlosti i sadašnjosti, sa autobiografskim i aktuelnim političkim značenjem, istakao je Marko Nedić.
Iako se nagrada dodeljuje određenoj knjizi, praksa je da se nagrađeno delo stavi u kontekst celokupnog stvaralaštva autora, ukazao je Nedić.
Mladen Markov dobitnik je niza prestižnih književnih priznanja, među kojima su i Ninova, Andrićeva, Oktobarska i druge. Autor je zbirki pripovedaka „Banatski voz“, „Za odmor naroda“, romana „Likvidacija“, „Isterivanje boga 1-2“, „Ukop oca“ i drugih.
Nagrada će biti uručena na zatvaranju Borine nedelje, koja se po 41. put održava u Vranju od 23. do 29. marta. Manifestaciju će otvoriti Dobrilo Nenadić, prošlogodišnji dobitnik književne nagrade „Borisav Stanković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari