Na deonici istočnog kraka evropskog Koridora 10 kod Dimitrovgrada tokom zaštitnih arheoloških istraživanja, arheolozi su otkrili ostatke starog antičkog rimskog puta Via milutaris, starog 2.000 godina.

Ova arheološka istraživanja organizovao je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa Areholškom zbirkom Filoizofskog fakulteta u Beogradu i Arheološkom zbirkom dimitrovgradske Biblioteke.

Viši naučni saradnik Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miroslav Lazić kaže da su prvi put u Srbiji, a, koliko zna, i šire, naišli na dobro očuvane ostatke antičkog rimskog puta, za koji se pretpostavlja da bi mogli da budu deo trase čuvenog „via militaris“.

-Taj put je bio jedna od desetak žila kucavica rimske imperije, budući da je u najkraćem povezivao zapadne provincije Carstva, delove carstva u srednjoj Evropi sa Bliskim istokom i istočnim provincijama- kaže Lazić. Lazić dodaje da se pretpostavlja da je ovaj put građen sredinom prvog veka nove ere.

– O značaju puta govore i njegove dimenzije. Put je širok osam metara, sa ivičnjacima i dve kolovozne trake. Građen je monumentalno sa velikim kamenim blokovima koji su ukopani u određenu supstrukciju koja je takođe od kamena. Pravljen je da bude pouzdan i da traje dugo. Naši arheološki nalazi ukazuju da je on bio u upotrebi još u šestom i sedmom veku naše ere. Trajao je dakle dugo- kaže dr Lazić.

Savetnik, arheolog u republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Milorad Miljković kaže da je reč o značajnom arheološkom nalazištu i sigurno je da će ono biti zaštićeno.

-Procedura za proglašenje kulturnim dobrom je duga i ići će svojim tokom. I opština Dimitrovgrad je jako zainteresovana za to. Otkupiće zemljište oko tih nalazišta kako bi se ona prezentovala široj javnosti. Oni su zainteresovani da se istraži i Bačevsko polje gde takođe ima tragova puta. Pretpostavlja se da je na toj lokaciji bila stanica na kojoj su putnici mogli da se odmore- kaže Miljković, dodajući da su o ovom nalazištu obavešteni Putevi Srbije i preduzeće Koridor 10 koji su saglasni da se ovo kapitalno otkriće sačuva i nastave dalja arheološka istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari