Romeo Kasteluči otvorio je sinoć u prepunoj sali Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta 46. Beogradski internacionalni teatarski festival. Italijanski reditelj, koji je osvojio Gran pri pre pet godina, izjavio je da mu je čast što može da otvori Bitef.


– Pre pet godina bio sam na festivalu i predstavio jedan rad koji je bio komplikovan. Srećom, naišao sam na sjajne reakcije publike koja je gledala predstavu – rekao je Kasteluči.

On je naglasio da je ovogodišnji slogan Bitefa „Izlet u istinu“ jako značajan za njega jer „umetnost ne treba da otkriva istinu, već je to princip traganja, putovanja“.

– To je fraza koja mi se jako dopada i koja je na izgled jednostavna a s druge strane jako duboka. Umetnost kruže oko praznine a ta praznina je istina. Umetnost nikada ne treba da se bavi otkrivanjem istine, već samo da ide oko nje – istakao je Kasteluči.

Nakon svečanog otvaranja, kao prva u glavnom programu, nastupila je njegova trupa „Sosijetas Rafaelo Sancio“ iz Ćezene sa predstavom „Pastorov crni veo“, koju je publika pozdravila ovacijama.

Bitef do 22. septembra donosi u Beograd i Novi Sad još 12 predstava iz osam zemalja, u selekciji Jovana Ćirilova i Anje Suše, a za zatvaranje je najavljena holandska predstava „Deca sunca“ Iva van Hovea, u Pozorištu na Terazijama. Zanimljivo je i da će ove godine veliki broj predstava biti igran u specijalnim prostorima, poput Muzeja istorije Srbije, nekadašnje zgrade Beka, u stanu. Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu dodeliće međunarodni žiri čiji je predsednik univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske, a članovi su pisac, umetnički direktor festivala „Pasaž“ Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturškinja Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Đurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković.

Kao i prethodnih godina, u okviru festivala novih pozorišnih tendencija biće održan niz pratećih programa – Bitef na filmu, Bitef polifonija, Beograd na drugi pogled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari