Reprezentativni radovi profesora koji su predavali na Akademiji, odnosno Fakultetu likovnih umetnosti, obeležiće 75 godina postojanja ove ustanove, po čijem su uzoru nastali umetnički obrazovni centri iz okruženja, i koji je spiritus movens kreativnih stremljenja regiona. U to ime, FLU je za danas najavio svečano otvaranje izložbe u Cepter muzeju, nakon čega će biti otvorena postavka u Kući legata i najzad u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.


– Tim FLU sa kustosima priredio je ovu izložbu koja će biti postavljena na tri lokacije u gradu i predstavljaće omaž ljudima koji su tokom ovih 75 godina ostavljali svoj pečat na Akademiji. Ustanova je osnovana 1937. i do sada je stručne predmete predavalo 123 profesora. Osim stručnog, nama je važno i svestrano obrazovanje naših umetnika… – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare prodekan Mileta Prodanović.

– Beogradska publika u tri prostora ima priliku da vidi skoro tri stotine radova koji čine važan deo srpske i jugoslovenske likovne umetnosti dvadesetog i dvadeset prvog veka, kao i radove nastavnika koji danas čine ovu instituciju. U prostoru Kuće legata izloženi su radovi osnivača Akademije, Tome Rosandića, Petra Dobrovića i Mila Milunovića. Jezgro postavke u Muzeju Cepter čine dela posleratnog modernizma. Ovde su izložena ostvarenja umetnika koji su kao mladi asistenti počeli da rade na Akademiji u prvim decenijama nakon Drugog svetskog rata. U završnim decenijama dvadesetog veka na Fakultetu likovnih umetnosti predaju Milica Stevanović, Stevan Knežević sa čijim se delima zaokružuje segment izložbe prikazan u Muzeju Cepter – objasnila je kustoskinja Bojana Burić.

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ je mesto gde su okupljeni radovi profesora i saradnika čija je delatnost obeležila završne decenije prošlog veka i početak novog milenijuma. To su mahom i umetnici koji danas rade kao nastavnici različitih univerzitetskih zvanja. Prateći program izložbe u Cepter muzeju predstavljaju fotografije profesora FLU čija dela čine izložbu.

Ivana Simeonović Ćelić istakla je da su u prostoru Kuće legata, kao poseban segment, predstavljeni radovi profesora tehnologije i zidnog slikarstva. Kopije srednjovekovnih fresaka Jaroslava Kratine spadaju u pionirske poduhvate ove vrste u našoj sredini – otuda je naročit njihov kulturno-istorijski značaj.

– Izložba povodom sedamdeset pete godišnjice postojanja Akademije/Fakulteta likovnih umetnosti prilika je da se javnosti prikaže veliki deo umetničke zbirke ove institucije. Nju čine radovi nastavnika koji su, dostižući najviše univerzitetsko zvanje – zvanje redovnog profesora – po nepisanoj tradiciji poklanjali školi svoj rad. Dragulji u ovoj zbirci svakako su dela trojice osnivača, ali isto tako i radovi Lubarde, Zore Petrović, Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića, Vojina Stojića, Nikole Jankovića, sve do najnovijeg poklona, velikog platna Marije Dragojlović – kazala je Ivana Simeonović Ćelić

Mileta Prodanović smatra da zasebnu celinu u okviru Fakulteta likovnih umetnosti čini zbirka grafike koju je, u okviru Grafičkog odseka, zasnovao Boško Karanović. Pored njegovih radova tu su i otisci Milorada Jankovića Doce, Marka Krsmanovića, Miodraga Rogića, Emira Dragulja i po primerak svih studentskih i profesorskih grafika koje su nastale pod presama Fakulteta. Može se bez preterivanja reći da je ova tematska zbirka jedna od najreferentnijih kolekcija srpske grafike.

Monografija

Tokom izložbe iz štampe će izaći katalog-monografija „Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1937 – 2012“ u izdanju FLU i Službenog glasnika. Ta knjiga biće predstavljena u Galeriji FLU u petak 21. decembra sa početkom u 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari