Najveća manifestacija posvećena pisanoj reči u Srbiji, 57. međunarodni beogradski sajam knjiga, svečano je završena ceremonijom predavanja Otvorene knjige ovogodišnje zemlje počasnog gosta – Mađarske, počasnom gostu narednog sajam – Poljskoj.


Ambasador Mađarske Oskar Nikovic rekao je da su poziv da budu počasni gosti na Sajmu knjiga protumačila kao šansu da predstave svoju književnost, ali i mađarsku kulturu srpskoj publici. On smatra da su za sedam dana uspeli da prevaziđu jedan deo jezičkih prepreka, ali da će se njihov uspeh videti tek kasnije.

– I na ovom sajmu smo se uverili da je kultura najbolje sredstvo za izgradnju mostova između naroda – kazao je Nikovic.

Ambasador Poljske Andžej Jasionovski zahvalio se organizatorima Sajam knjiga što su njegovoj zemlji ukazali veliku čast da nosi naziv počasnog gosta na sledećem sajmu. Prema njegovim rečima, iako se čini da su masovni mediji poslednjih godina skrajnuli knjigu, Beogradski sajam knjiga pokazuje da nije tako. On je istakao da će na 58. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Poljska, u okviru predstavljanja svoje kulture, dovesti pisce i pesnike uglavnom novije književnosti, budući da su starije generacije dobro poznate srpskoj publici.

Predsednik Odbora Sajama knjiga Željko Ožegović kazao je da je ovogodišnji sajam održao svoju tradiciju kao mesto susreta pisaca, čitalaca, izdavača, prevodilaca, bibliotekara. Prema njegovim rečima, na Sajmu je bilo 889 izlagača od čega 481 direktnih izlagača, što je mnogo više u odnosu na prethodnu godinu.

– Takođe, ove godine je bilo 785 programa od kojih je 537 bilo u organizaciji Sajma – rekao je Ožegović i dodao da se premeštanje programa u Halu 1a pokazalo kao dobar potez, budući da je posećenost bila mnogo veća nego inače.

Tačni podaci o broju posetilaca na ovogodišnjem sajmu znaće se danas, a, kako je istakao Ožegović, Sajam je i ove godine postigao veliki uspeh.

Službeni glasnik najbolji izdavač

Tradicionalnu nagradu, 18. po redu, akreditovanih novinara na Sajmu knjiga u Beogradu za najboljeg izdavača dobio je Službeni glasnik. Glasalo je 33 izveštača, a Glasnik je dobio 59 poena. Na drugom mestu je Geopoetika sa 38, a na trećem Laguna sa 18 poena. Za izdavača sa najprofesionalnijim odnosom prema medijima proglašena je Geopoetika koja je dobila 33 poena, na drugom mestu Službeni glasnik sa 30, a Laguna sa 21 glasom je treća. Novinarska nagrada sastoji se od povelje i umetničkih dela slikara Momčila Antonovića i Damjana Petijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari