Nova misao već četvrti put potvrđuje najavu da će predstavljati savremenu kulturu Vojvodine. Časopis pored vrlo informativnog i svedenog bilansa kulturnih zbivanja, u svakom broju temeljno predstavi jednog od istaknutih vojvođanskih autora/autorki.

U ovom broju predstavljen je Želimir Žilnik, a uz časopis čitaoci dobijaju CD sa Žilnikovim dokumentarcima (Žurnal o omladini na selu, zimi – 1969, Inventur – 1975, Gde je dve godine bio Kenedi – 2005, Marbe Ass – 1995). Na četrnaest stranica neuobičajenog, ali veoma preglednog, primereno izabranog formata (31×31 cm) predstavljeni su počeci, podsticaji, sazrevanje, plodovi osporavanja i zrenja Želimira Žilnika. I, naravno, njegov umetnički credo. Autor i znalac njegovog dela procenjuju umetnički put ne gubeći ni na trenutak kontekst, tako bitan za razumevanje dela, i utoliko je pristup Žilnikovom delu dobio okvir koji samo delo zaslužuje. Metodologija ‘studija kulture’ je primenjena na „slučaju Želimira Žilnika“. Autopoetika i metodologija stvaralačkog procesa nisu oteti autoru već ih autor i kritičar zajednički razotkrivaju uvlačeći čitaoca u stvaralački proces. Detalji koji gledaocu dokumentaraca promiču kao podloga radnje i zbivanja postaju predmet naknadnih otkrića, detalji izgubljenog vremena koje ne može oživeti nijedan drugi medij, niti umetnost. Postavljajući dokumentarcu zahtev da analizira, traži, pita, uzbuđuje Žilnik je ostavio umetničke tragove za koje se danas ispostavlja da su jedan od najpouzdanijih istorijskih izvora.

Nova misao pruža uvid u formulisanje kulturnih politika gradova (kulturni pokret grada) na primeru Barselone, u odnos autora (Vladimira Pištala) i izdavača (Nenada Šaponje, vlasnika izdavačke kuće „Agora“ iz Zrenjanina) najčitanijeg romana godine „Tesla, portret među maskama“, 2009.

Prijatno je čitati Novu misao jer spada u retke rodno osetljive časopise. Beleži uspehe žena u galerijskim prostorima, izdavaštvu, teorijskoj produkciji, a i najveći broj tekstova potpisuju autorke. Nova misao je kulturni fenomen vredan pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari