Književna opština Vršac obeležila je juče u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda 20 godina biblioteke Nesanica. Uređivački koncept biblioteke osmislio je davne 1994. godine dugogodišnji urednik i predsednika KOV-a Petru Krdu (1952-2011).


Prema rečima Ane Krdu, udovice vršačkog pesnika, on je bio inspirisan nesanicama filozofa Siorana.

– Sioran kaže: „U snu zaboravljaš dramu svog života, zaboravljaš njegovu složenost i opsednutost, tako da je svako buđenje novi početak života, nova nada“. Petrua je u odabiru naslova za biblioteku Nesanica vodila želja da posle svake pročitane knjige za čitaoca nastane početak novog života, nove nade – istakla je ona.

– Možda još uvek ima onih koji pamte dve edicije koje su neopozivo ugrađene u našu književnost. Obe rođene u pedesetim godinama prošlog veka. To su, najpre, Putevi Elija Fincija, u ondašnjoj Prosveti. I potom slavni Orfej Zorana Mišića u Nolitu. Njima, bez zazora i skromnosti u 1994. godini pridružila se Nesanica Krdua, u Književnoj opštini Vršac. Fincijeva kolekcija je brojala dvadesetak, Mišićev antologijski izbor pedesetak naslova. A Nesanica, sazdana u zoni hibridnih žanrova, živi i posle odlaska svog lidera- istakao je Draško Ređep, urednik biblioteke od 2011, koji je priredio i prvu knjigu ove edicije pre tačno 20 godina. Bila je to zbirka Dušana Matića „Martovske ide tek što nisu“, čiji autor potpisuje i za trenutak poslednju, 90. knjigu biblioteke „Hostel“.

Među 90 knjiga objavljenih za protekle dve decenije, ima, kako kaže Ređep, slavnih pisaca, ali i onih kojima je čak u pitanju prva knjiga.

– Ima zaboravljenih pisama. Ima štiva koja su pisana, po sofisticiranoj porudžbini, baš za ovu ediciju. Ima bar nekoliko vekova, i ima dvadesetak jezika. Sve je nalik na vavilonsku kulu, u Sterijinom gradu, prestonici poezije. Suseduju s obe strane ulice grada nalik na platno De Kirika Celan i Encesberger, Elijade i Srejović, Jonesko i Rilke, Mišo i Tomas Man, Sioran i Nikola Milošević, Ćirilov i Popa, Miloš i Vlajčić, Kiš i Pasternak, Cvetajeva i Petreu, Radmila Lazić i Adorno, Aćin i Andžejevski, Babuc i Čarls Simić, Stanesku i Žan Bodrijar, Cara i Sibinović, Šaponja i Šimborska, Pavković i Boske… Svako ide svojim mrakom. I u tom dugom trajanju nesanice nema tumača, nema besede. Nesanica jednostavno jeste – zaključio je Ređep.

„Budni“ autori

Obeležavanju jubileja prisustvovali su neki od autora ove edicije: Milan Vlajčić, Aleksandar Gatalica, Nenad Šaponja, Ivana Simeonović Ćelić, Nenad Daković, Gabrijel Babuc, Boro Drašković, Đorđe D. Sibinović, Dejan Matić…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari