Jedina tačka dnevnog reda vanredne sednice Skupštine Srbije, koju je za danas zakazala predsednica Maja Gojković, jeste smena ministra odbrane Bratislava Gašića. Smenu Gašića predložio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će danas pred parlamentom i obrazložiti svoj predlog. Sam ministar odbrane neće učestvovati u raspravi o razrešenju, a očekuje se da će polemika trajati čitavog dana, kako bi se poslanici tek uveče izjasnili o razrešenju Gašića.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Premijer Vučić obrazlaže predlog, očekuje se celodnevna polemika

  Ukoliko za njegovu smenu bude glasalo najmanje 126 poslanika, to će i zvanično biti kraj njegovog učešća u Vladi.

Za smenu Gašića glasaće i vlast i opozicija, naravno svako iz svojih razloga. Naprednjaci će glasati za odlazak ministra odbrane, zbog neoprostive greške u Trsteniku kada je seksističkim komentarom uvredio novinarku B92 Zlatiju Labović, ali će detaljno iznositi i sve ono što smatraju da je dobro uradio u svom resoru. U raspravi će, kako saznajemo, učestvovati više dama iz SNS nego što je to uobičajeno.

Opozicija, međutim, najavljuje da će pokrenuti pitanja celokupnog rada ministra Gašića. Aleksandra Jerkov, poslanica DS, kaže da će njena stranka glasati za smenu ministra, jer je „sve što je on radio kao ministar odbrane radio na štetu vojske, građana i cele Srbije“. Napominje i da DS neće dozvoliti da rasprava o smeni Gašića bude ograničena samo na njegovu uvredu novinarke TV B92, a da se ne pokrene pitanje odgovornosti za pad helikoptera u martu prošle godine. Prvobitna ideja opozicije bila je da njeni poslanici ne učestvuju na sednici sa alibijem da je to „samo zakasnela predstava pred izbore“. Ali, ovom planu usprotivio se Zoran Živković, lider Nove stranke, koji im je rekao da ne može da propusti priliku da poruči premijeru uživo šta ima. Za sada jedino je Janko Veselinović iz Pokreta za preokret odlučio da ne učestvuje u polemici.

„Na toj sednici Gašić će biti prikazan kao heroj, umesto da se raspravlja o njegovoj odgovornosti zbog nesreće sa helikopterom u kojoj je stradalo sedmoro ljudi“, kaže Veselinović.

Ime novog ministra odbrane javnost u Srbiji bi trebalo da sazna za petnaestak dana, ali kako tvrdi sam premijer, još se ne zna ko će to biti. Do izbora novog ministra o resoru odbrane brinuće Dušan Vujović, ministar finansija.

Gašić će se baviti strankom

Ukoliko mu na današnjoj sednici bude izglasano nepoverenje, Bratislav Gašić će se ubuduće po sopstvenom priznanju posvetiti radu u SNS „kako bi u naredna tri meseca sprečio da oni koji su ojadili, osiromašili i opljačkali zemlju i ne pomisle da mogu da se vrate na vlast“. On je demantovao insajderske informacije lidera Levice Borislava Stefanovića da ga čeka mesto ambasadora Srbije pri NATO.

Izvinjenje od Pavićevića

U parlamentu Srbije otvorena je juče polemika zbog izjave poslanika Nove stranke Vladimira Pavićevića o poslanicima SNS koji čuče pored skupštinske pisarnice. Naprednjaci su zbog toga i zatražili izvinjenje i njegovu ostavku na poslaničku funkciju.

Mihajlovićeva prozvala Mrkonjića

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je socijalistu Milutina Mrkonjića da pokaže deo auto-puta koji je napravio a koji ide „iz njive u njivu“. Mihajlovićeva je u saopštenju kao odgovor na Mrkonjićev intervju za nedeljnik Vreme pozvala počasnog predsednika SPS da folk pevačici Ani Bekuti pokaže puteve koje je izgradio u prethodnom mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari