Administrativni odbor Skupštine Srbije predložio je juče i zvanično ukidanje imuniteta poslanicima Srpske radikalne stranke Momčilu Duvnjaku, Draganu Aćimoviću, Gordani Paunović Milosavljević i Momiru Markoviću, kako bi zbog nasilničkog ponašanja, falsifikovanja službenih dokumenata, korupcije u zdravstvu i zloupotrebe službenog položaja odgovarali pred nadležnim pravosudnim organima.

Za predlog da parlament ukine imunitet poslanicima SRS glasali su članovi Odbora iz vladajuće koalicije i LDP.

Iako je najavljeno da će se članovi Administrativnog odbora, po zahtevu pravosudnih organa, izjašnjavati i o imunitetu poslanika G17 plus Šerifa Hamzagića zbog saobraćajnog prekršaja („čukanja“ automobilom i tom prilikom nastale materijalne štete), on je uoči održavanja jučerašnje sednice odlučio da promeni odluku i ne pozove se na imunitet.

Momčilu Duvnjaku je predloženo ukidanje imuniteta zbog nasilničkog ponašanja, jer je na sednici Skupštine opštine Kruševac napao i udario jednog odbornika, kao i za sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti, jer je radnika EPS-a sprečio da mu isključi struju. Draganu Aćimoviću je predloženo ukidanje imuniteta zbog falsifikovanja službene isprave, Gordani PaunovićMilosavljevićzbog korupcije u zdravstvu, zbog optužbe da je tražila mito, a Momiru Markoviću zbog zloupotrebe službenog položaja, pošto je, dok je bio funkcioner u opštini Zemun, navodno zapošljavao mimo konkursa.

Predstavnici SRS su postavili pitanje zašto u dnevni red jučerašnje sednice nije uvršćen predlog suda da se lideru naprednjaka Tomislavu Nikoliću ukine imunitet, a u predmetu koji je pokrenut nakon što je lidera SRS Vojislava Šešelja optužio da je naručio njegovo ubistvo. Radikali su upitali i koliko puta su pravosudni organi tražili skidanje imuniteta predsedniku Republike Borisu Tadiću, optužujući vladajuću većinu u parlamentu da je ukidanje imuniteta njihovim poslanicima politički motivisano.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović(DS) objasnio je da je Odbor raspravljao samo o pristiglim zahtevima, a da o slučajevima u kojima se poslanici nisu pozvali na imunitet nema razloga za raspravu.

Kako je za Danas najavio Željko Ivanji, poslanik URS i član Administrativnog odbora, za par dana biće održan sastanak Radne grupe za ograničavanje poslaničkog imuniteta samo na slobodu mišljenja i izgovorenu reč. Iako su za Danas, u prethodnim danima, i predsednica parlamenta Slavica ĐukićDejanovići predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga isticali kako nije potrebno menjati Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik o radu da bi se ograničio poslanički imunitet, odnosno kako to nije ni zahtev EU, i Željko Ivanji kao i njegov koalicioni kolega Nenad Konstatinovićnajavljuju čak i mogućnost promene Ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari