Lider socijalista Ivica Dačić, po završetku sednice Predsedništva SPS na kojoj su analizirani rezultati izbora, rekao je da na tom sastanku nije bilo reči o tome kome će se ova partija prikloniti prilikom sastavljanja Vlade Srbije. Na to pitanje treba da odgovore DS i SNS, kaže Dačić.



„Što se SPS tiče, mi smo se dogovorili, a Boris i Toma treba da kažu s kim će oni. Mi smo se opredelili kakvu vladu želimo i o tome smo razgovarali samo sa DS. Ništa nije sporno, čekamo i apelujemo na demokrate da taj proces ubrzaju. Nemamo ništa protiv ni ukoliko dođe do dogovora DS i SNS, ali u toj vladi mi nemamo šta da tražimo, mada nećemo se ni naljutiti“, istakao je Dačić.

On nije isključio mogućnost formiranja takozvane velike koalicije, ali je podsetio da su DS i SNS zajedno osvojile 45 odsto glasova i to od svega 45, 46 odsto izašlih od ukupnog broja birača.

Dačić je poručio i da DS, kao najjača u (budućoj) koaliciji, „ima pravo na premijera“, a da od Borisa Tadića očekuje da aktivira proces razgovora o formiranju parlamentarne većine, započetih 8. maja. Naveo je i da svakodnevni kontakti postoje na stranačkom nivou, ali da se s Tadićem nije čuo lično, insistirajući da odluka o kandidatu za premijera ne treba da bude tema „kočenja“ njihovog dogovora.

„Stanje je takvo da se ne može brzo očekivati formiranje nove vlade, ali ne očekujem ni neku veliku dramatiku“, ocenio je Dačić i naglasio da je jučerašnja sednica Predsedništva SPS sazvana u cilju razmatranja izbornih rezultata i potvrđivanja opredeljenja koalicije u kakvu vladu želi, odnosno šta ne želi. „Ova sednica bila je samo pripremni sastanak za sednicu Glavnog odbora, koja je zakazana za nedelju“.

Sednici Predsedništva SPS na Studentskom trgu prisustvovali su svi visoki funkcioneri stranke, među kojima su Slavica Đukić Dejanović, Petar Škundrić, Žarko Obradović, Dušan Bajatović i Milutin Mrkonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari