Srbija tokom predsedavanja Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) naredne godine želi da svoje iskustvo iskoristi kako bi pružila doprinos stabilnosti i miru, rekao je juče u Beču prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je istakao da iskustva iz prošlosti pokazuju da je održiva rešenja moguće postići samo putem dijaloga.


U obraćanju na sednici Stalnog saveta OEBS, Dačić je podsetio da su Švajcarska i Srbija odlučile pre dve i po godine da preuzmu jedinstven korak, odnosno da primene model konsekutivnog predsedavanja. Kako je naglasio, posebna pažnja biće posvećena Zapadnom Balkanu, „regionu koji je u prošlosti bio suočen s brojnim problemima i patnjama, a danas je situacija značajno promenjena“.

„Želim posebno da pomenem da je Međunarodna komisija za nestala lica, uz podršku švajcarskog predsedavajućeg, pozvala predsednike BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore da potpišu Deklaraciju o nestalim licima, krajem avgusta u Mostaru. Podržavamo ovu inicijativu i uvereni smo da bi potpisivanje Deklaracije dalo značajan doprinos naporima usmerenim na pomirenje“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio da je ukrajinska kriza otvorila određena ključna pitanja za evropsku bezbednost, i da je neophodno uložiti sve moguće napore za njeno rešavanje u cilju ponovnog učvršćivanja odnosa na čitavom području OEBS.

„Prisustvo međunarodnih posmatrača u Ukrajini je u ovom trenutku od najveće važnosti, rekao je Dačić i dodao da Srbija pruža punu podršku radu Specijalne posmatračke misije i produžetku njenog mandata bez odlaganja.

On je najavio da u sledećih nekoliko meseci namerava da obavi konsultacije sa kolegama iz država učesnica o svim relevantnim pitanjima za predstojeće predsedavanje.

Šef srpske diplomatije je izrazio punu posvećenost Srbije dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, i sprovođenju svih dogovora koji se zasnivaju na Briselskom sporazumu. „Spremni smo da nastavimo ovaj dijalog i to nam je prioritet“, kazao je on.

U pripremi je organizovanje, kako je najavio Dačić, zajedno sa Regionalnim savetom za saradnju (RSS), kasnije ove godine, konferencije na visokom nivou posvećene neregularnim migracijama u regionu Balkana.

„Bili bismo spremni da uspostavimo međuregionalnu saradnju, uključujući moguću razmenu iskustva koja može da poboljša praktičan učinak misija na terenu. Nameravam da u svojstvu budućeg predsedavajućeg posetim sve misije OEBS na terenu u regionu, uključujući i misiju OEBS u Prištini“, rekao je.

Prioriteti srpskog predsedavanja OEBS-u biće i izrada Akcionog plana o mladima, dodatno promovisanje teme borbe protiv trgovine ljudima i dalji razvoj implementacije strategije OEBS u vezi sa rodnom ravnopravnošću, teme kao što su transport i ekonomske migracije, borba protiv korupcije i pranje novca.

„Kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja i bezbednosti ostaju od ključnog značaja za poboljšanje bezbednosti u našem regionu“, kazao je ministar Dačić i dodao da se Srbija zalaže i za nastavak sveobuhvatnog dijaloga u okviru OEBS-a, u cilju održavanja vojne stabilnosti, predvidljivosti i transparentnosti.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, ocenjuje za Danas da Srbija 1. januara preuzima „veoma odgovornu ulogu“ predsedavajuće OEBS-a, imajući u vidu promene u međunarodnim odnosima, što je umnogome izazvano ukrajinskom krizom.

„Ulozi su veliki i Srbija će se, svakako, suočiti s pritiscima velikih sila, ali ukoliko pokaže da može da bude nepristrasan arbitar i da se ponaša konstruktivno, imaće i veliku korist od svog predsedavanja. Srbija će, takođe, pokušati da iskoristi predsedavanje kako bi skrenula pažnju na Zapadni Balkan i ako uspe da doprinese rešenju nekih otvorenih pitanja, svakako će to predstavljati veoma uspešnu priču“, konstatuje Joksimovićeva.

Rešavanje zamrznutih konflikata

Ministar Dačić je kazao da će Srbija nastaviti da podržava sve dogovorene formate uspostavljene u cilju rešavanja zamrznutih konflikata. „Imajući u vidu iskustva zemalja Zapadnog Balkana, želim da istaknem da se do konkretnih i održivih rešenja može doći samo putem konstruktivne političke akcije i dijaloga. Podržavamo obnovljene, sistematičnije napore OEBS u jačanju aktivnosti posredovanja“, kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari